korona virus

Broj žrtava u Italiji popeo se na 17, iz WHO-a poručuju: Nalazimo se u presudnoj fazi

italija korona

Broj potvrđenih slučajeva zaraze povećan je na 650 sa 528, koliko je objavljeno na konferenciji za novinare prije sedam sati

Italijanske vlasti saopštile su danas da su još tri osobe umrle od virusa korona, čime je broj žrtava najveće epidemije u Evropi porastao na 17.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze povećan je na 650 sa 528, koliko je objavljeno na konferenciji za novinare prije sedam sati.

Velika većina slučajeva zabilježena je u sjevernim regionima Lombardija i Veneto.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je da je epidemija korona virusa u presudnoj fazi.

Pozvao je vlade zemalja da brzo djeluju u cilju zaustavljanja širenja korona virusa.

“Najviše smo zabrinuti za ono što se događa u ostatku svijeta. Nalazimo se u presudnoj fazi”, rekao je Ghebreyesus na konferenciji za medije, istakavši kako je u zadnja dva dana dnevni broj novozaraženih u svijetu veći nego u Kini.

“Nijedna zemlja ne bi smjela pomisliti da neće imati slučajeve zaraze, to bi bila fatalna greška”, kazao je Ghebreyesus, podsjetivši na slučaj Italije te dodao da bi “mnoge druge razvijene zemlje mogle doživjeti slična iznenađenja”.

Naglasio je da je u ovom momentu najvažnije brzo djelovati.

“Ako sada budete djelovali radikalno, moći ćete zaustaviti korona virus. Moja je preporuka zato da se brzo djeluje. Ovaj virus ima pandemijski potencijal, ali nije vrijeme za strah, sada je vrijeme da se poduzmu potrebne mjere kako bi se spriječile infekcije i spasili ljudski životi”, rekao je čelnik WHO-a.

“Ovaj virus nije gripa. S pravim mjerama može se zadržati“, dodao je Ghebreyesus.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 30 zemalja širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je stanje globalne opasnosti, a brojne aviokompanije obustavile su letove ka Kini. Bolest je službeno nazvana COVID-19.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) u srijedu je saopštila da je u protekla 24 sata preminulo 29 zaraženih osoba, čime se broj preminulih od zaraze opasnim virusom u toj zemlji povećao na 2.747.

Umro bivši ambasador Irana u Vatikanu

Bivši ambasador Irana u Vatikanu i istaknuti iranski učenjak Hadi Khosroshah (81) preminuo je od posljedica zaraze koronavirusom.

Kako navode iranski mediji, Khosroshah je jučer hospitaliziran u Teheranu zbog sumnje na zarazu koronavirusom. Kasnije je saopćeno da je bio pozitivan na virus te da je ubrzo i preminuo u bolnici.

Rođen je u Tabrizu 1939. godine. Poslije revolucije 1979. godine, dvije godine je bio predstavnik vođe iranske revolucije Ajatolaha Homeinija u okviru Ministarstva za islamska pitanja i kulturu.

U Iranu je od posljedica zaraze koronavirusom preminulo najmanje 26 osoba, a iz Ministarstva zdravstva te zemlje saopćeno je da je tim virusom zaraženo 245 Iranaca, prenosi Anadolija.

Među zaraženim su i zamjenik ministra zdravstva Iraj Harirchi, parlamentarni zastupnik Mahmoud Sadqi i šef parlamentarne komisije za nacionalnu sigurnost i vanjske poslove Mojteba Zannour.

Širi se Evropom

Broj potvrđenih slučajeva zaraze novim virusom korona u Francuskoj se više nego udvostručio za 24 časa i dostigao 38. Kako su saopštile francuske vlasti, “veliko povećanje” rezultat je identifikovanja osoba koje su bile u kontaktu sa ranije potvrđenim slučajevima.

Tri savezne pokrajine na zapadu Njemačke prijavile su danas 19 novih slučajeva virusa korona, dan pošto je ministar zdravlja objavio početak epidemije.

– Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izvjestio je danas da je u izolaciji zbog pojave korona virusa u Hrvatskoj 68 osoba, a tri su zaražene.

On je dodao da i dalje nema novih potvrđenih zaraza korona virusom u Hrvatskoj. Do sada su ukupno provjerena 144 uzorka, a njih 16 još je u obradi.