Globus

nema izvinjenja

Vučić odgovorio Naseru Oriću

06/12/2018

Predsjednik Srbije rekao je da ga je "u ljudskom smislu" pogodila Orićeva rečenica da su mu se ponudila trojica srpskih advokata iz Beograda da ga zastupaju u toj tužbi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se neće izviniti ratnom komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, koji je ranije rekao da će to tražiti od Vučića, najavivši mogućnost tužbe zbog izjava povodom oslobađajuće presude Oriću u Sudu BiH.

– Ja se naravno neću izviniti Oriću. Spreman sam da trpim sve konsekvence – rekao je Vučić za Televiziju “Pink”.

Predsjednik Srbije rekao je da ga je “u ljudskom smislu” pogodila Orićeva rečenica da su mu se ponudila trojica srpskih advokata iz Beograda da ga zastupaju u toj tužbi i naveo da to govori o tome koliko Srbi poštuju svoje žrtve.

– Zamislite ljude koji su se, ne prihvatili, jer da prihvatiš to je u redu, nego su se samoinicijativno javili “velikom gospodinu i veličanstvenom pravedniku” Oriću da tuže predsjednika svoje zemlje da bi dokazali da Srbija nije u pravu i da nije bilo zločina Orićeve grupe nad Srbima – rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, koliko poštuju srpske žrtve govori i to što je jedan od svjedoka promijenio iskaz – da li za novac ili za nešto drugo, neka mu bude na čast.

Predsjednik Srbije ocijenio je da je suviše krvi prošlo rijekama u regionu da bi odnosi mogli da budu divni, ali da odnose treba popravljati i izbjegavati sukobe.

On je ocijenio da su “stvari u regionu kroz istoriju stajale slatko samo kada su se Srbi izvinjavali za sve i svašta”, a da nikada niko nije pokazivao poštovanja prema srpskim žrtvama.

– Nikada naši odnosi nisu bili sjajni. Treba da izbjegnemo sukobe, da popravljamo odnose, ali nemojte da očekujete neku veliku ljubav i da ti odnosi budu divni, kazao je Vučić.

– Suviše je krvi prošlo i Savom i Drinom i Vrbasom, i Bosnom i Unom i Sanom, prije svega u Drugom svjetskom ratu i prije svega srpske krvi, u ovim ratovima i bošnjačke i srpske i hrvatske. Mora da se poštuje sve to i morate da razumijete zašto nije logično i lako da imate najbolje moguće odnose – rekao je Vučić.

On je izrazio uvjerenje da će Srbija imati u budućnosti bolje odnose sa Hrvatskom, kada se strasti umire, emocije malo spadnu i kada ljudi u Hrvatskoj budu razumjeli da Srbi i Hrvati jedni bez drugih ne mogu da opstanu.

– Bez obzira šta ja mislio o njima, a imam mnogo razloga da loše mislim o njima, morate da donosite racionalne, ozbiljne i odgovorne odluke i zato sam siguran da ćemo imati mnogo bolje odnose – rekao je Vučić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.