Svjetska zdravstvena organizacija

WHO ponovo počinje testirati lijek hidroksiklorokin na oboljelim od COVID-19

hidroksiklorokin

Čelnik WHO-a Ghebreyesus danas je u Ženevi također kazao da je ta organizacija zabrinuta brzim širenjem koronavirusa u zemljama Latinske Amerike

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus najavio je da će ponovo biti testiran lijek hidroksiklorokin koji je ranije korišten za liječenje osoba oboljelih od COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetivši da je korištenje tog lijeka nedavno obustavljeno zbog sumnje da predstavlja sigurnosni rizik, Ghebreyesus je kazao da je to bila preventivna mjera, ali da su nadležne komisije revidirale slučaj i zaključile da nema razloga za odustajanje od njegovog korištenja.

Ističući da će testiranje hidroksiklorokina biti pod strogom prismotrom, Ghebreyesus je kazao da se za testnu terapiju već prijavilo više od 3.500 pacijenata iz 35 država.

Čelnik WHO-a Ghebreyesus danas je u Ženevi također kazao da je ta organizacija zabrinuta brzim širenjem koronavirusa u zemljama Latinske Amerike.

On je kazao da se zaraza širi i na Mediteranu, na jugoistoku Azije i u Africi, ali da to nije na nivo na kojem se širi u Latinskoj Americi.

“U Evropi pak imamo trend smanjenja novozaraženih osoba. Jučer smo imali najmanji broj novozaraženih u Evropi još od 22. marta“, kazao je Ghebreyesus.