Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIK sazvao presicu i odgovorio na optužbe (VIDEO)

cik

Centralna izborna komisija BiH na pres-konferenciji je saopćila da u vezi s proteklim Općim izborima u BiH nije bilo prijava toj instituciji o zloupotrebama “glasanja umrlih osoba”.

Provedena je istraga u vezi sa slučajem da na spisku stoji ime umrle osobe, ali nije bilo zloupotrebe tog imena u procesu glasanja, kazao je predsjednik CIK-a Branko Petrić.

Član CIK-a Suad Arnautović podsjetio je da do uvrštavanja odnosno brisanja nečijeg imena iz Centralnog biračkog spiska više institucija treba prethodno da urade njihov dio posla, kako bi CIK “na pladnju” dobio konačne podatke. Od 2006. godine, na snazi je automatski proces stavljanja imena na Centralni birački spisak, što radi država, a ne građani. U tom procesu, centralni spisak je službena evidencija „na osnovu službene evidencije drugih organa“, rekao je Arnautović.

Prvi korak u brisanju imena umrlog je matični ured odgovarajuće općine, koji potom izvod šalje Ministarstvu unutrašnjih poslova, a nakon poništavanja prebivališta, obavještava se Agencija za identifikacione dokumente, pa na kraju, ime umrlog briše se iz Centralnog biračkog spiska. U ovom slučaju, dokumentacija je „zastala“ u procesu i nije ni došla do CIK-a, objašnjeno je.

Odgovarajući na novinarska pitanja, članovi CIK-a ustvrdili su da ta institucija nije odgovorna za to što su na osnovu njene naredbe, jučer u nekim gradskim općinama u Sarajevu, posmatrači pozvani kasno, tek minutama prije nego su općinske izborne komisije trebale početi provjeru pravilnosti i objedinjavanja izbornih rezultata u tim sredinama budući da je bilo određenih sumnji u ispravnost rezultata na nekim biračkim mjestima.

Članica Komisije Irena Hadžiabdić kazala je da se negitvna slika o CIK-u stvara na osnovu napisa na nekim portalima „kojima je sve dozvoljeno“.

– Neka im služi na čast – izjavila je.

Relevantne međunarodne institicije, u preliminarnom izvještaju, pozitivno su ocijenile CIK, kazala je Hadžiabdić i dodala da je ne bi iznenadilo da zbog navedenih razloga uslijedi i negativan izvještaj.

Centralna izborna komisija je primjer proaktivnog djelovanja, među izbornim komisijama u regionu i šire, ustvrdila je ova članica Komisije.

Pojedini novinari tvrdili su na ovoj pres-konferenciji da CIK godinama negira odgovornost za nepravilnosti u izbornom procesu, a iz CIK-a su odgovarali da on djeluje korektno, onoliko koliko može po zakonu i pravilima.

Zbog zamjerki da su na proteklim izborima članovi nekih biračkih odbora mijenjani u zadnji čas, Branko Petrić, predsjednik Kimisije, izjavio je da izmjenama zakonske regulative treba onemogućiti takva ponašanja.

Komentirajući broj nevažećih glasačkih listića, rekao je da su polovina od njih bili prazni i da prema bh. zakonu, i takvi ulaze u statitisku, za razliku od prakse u drugim zemljama. Zanemarljiv je broj listića koje su birači učinili nevažećim iz neznanja o samom procesu glasanja ili precrtavanjem listi, crtežima ili dopisivanjem kakvih drugih znakova.

Zahtjevi za ponovno brojanje glasova pristižu u CIK, ali se u ovom trenutku odbacuju jer su upućeni prerano, konstatirala je glasnogovornica Komisije Maksida Pirić.

Na početku ove pres-konferencije je rečeno da će CIK objaviti konačne rezultate Općih izbora 2018. brže nego dosad. Konstatirano je i da nema nijednog prijavljenog slučaja da je birač došao na glasačko mjesto a da mu je glasanje onemogućeno. Također, nema nijedne prijave da su članovi biračkih odbora nosili izborni materijal kućama, rekli su članovi CIK-a odgovarajući na novinarska pitanja.

Sedam kamiona krenulo je jutros put općina i gradova radi preuzimanja izbornog materijala s hiljadama vreća i radi dopreme u sjedište u Lukavici, gdje će materijal biti spreman za eventualno ponovno brojanje.

Sinoć je počelo brojanje nepotvrđenih glasačkih listića, među kojima je i materijal glasača koji su prijavljivali da je neko u njihovo ime već glasao poštom, rečeno je također na ovoj pres-konferenciji.