CIKBiH kaznio i Dragana Mektića

mektic – press

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je donijela odluke kojim su novčano kažnjeni pojedini politički subjekti i kandidati.

Utvrđeno je da je politički subjekt Srpska demokratska stranka – (SDS-SRSRS-SRS) za Narodnu skupštinu Republike Srpske, (Srpska demokratska stranka, Srpska radikalna stranka Republike Srpske i Srpska radikalna stranka dr Vosjislav Šešelj), odgovoran što je Nebojša Vukanović, kandidat tog političkog subjekta za Narodnu skupštinu Republike Srpske 28. septembra na Radiu Gacko, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji te 29. septembra na predizbornoj tribini Saveza za pobjedu u Trebinju koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Zbog toga mu je izrečena kazna u iznosu od 4.000 KM koju će snositi solidarno članice koalicije.

Utvrđeno je da je Nebojša Vukanović za Narodnu skupštinu Republike Srpske 28. septembra na Radio Gacku, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji Izbornog zakona BiH te 29. septembra na predizbornoj tribini Saveza za pobjedu u Trebinju, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji Izbornog zakona BiH. Također mu je izrečena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 6.000.

Utvrđeno je da je politički subjekt SDS-LISTA (SDS-NDP-NS-SRS) (Srpska demokratska stranka, Narodni demokratski pokret, Napredna Srpska-NS i Srpska radikalna stranka dr Vosjislav Šešelj), odgovoran što je Dragan Mektić, kandidat tog političkog subjekta za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, 1. oktobra na centralnoj tribini Saveza za pobjedu u Gradišci koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji Izbornog zakona BiH. Zbog toga mu je, na osnovu odredbe Izbornog zakona BiH, izrečena novčana kazna u iznosu od 4.000 KM koje će snositi solidarno članice te koalicije Srpska demokratska stranka, Narodni demokratski pokret, Napredna Srpska-NS i Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj u iznosu od po 1.000 KM.

Utvrđeno je da je Dragan Mektić, kandidat političkog subjekta SDS-LISTA (SDS-NDP-NS-SRS) za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, 1. oktobra na centralnoj tribini Saveza za pobjedu u Gradišci, koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji Izbornog zakona BiH, pa mu je u skladu sa članom Izbornog zakona BiH izrečena novčana kazna u iznosu od 2.000 KM.

Utvrđeno je da je politička stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata-SNSD odgovoran što je Slavko Mitrović, savjetnik Milorada Dodika predsjednika Republike Srpske, 4. oktobra koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji Izbornog zakona BiH. Zbog toga mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, saopćeno je iz CIK-a.