Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović: Nakon ponoći ćemo imati jasnu poruku svih stanovnika BiH

dragan covic – izbori

Lider HDZ-a BiH i kandidat za još jedan mandat u Predsjedništvu BiH Dragan Čović, u razgovoru za medije, nakon što je obavio svoju građansku dužnost, rekao je da će već nakon ponoći biti odaslana jasna poruka stanovnika BiH.

“Ja mislim da ćemo mi već nakon ponoći imati jednu jasnu poruku svih stanovnika BiH da žele jedan brzi napredak ka Evropskoj uniji, da žele BiH koja će se vrlo brzi transformirati u jednu moderno uređeno društvo koje će aspolutno tri konstitutivna naroda biti do kraja ustavno jednakopravna i neće više razmišljati o svojim konstitutivnim ugroženostima. Duboko sam uvjeren da to danas na isti naćin vide i stanovnici bošnjačke nacionalnosti i srpske, hrvatske i svi koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnog naroda”, rekao je Čović novinarima koji su ga čekali ispred Domu Herceg Stjepana Kosače u Mostaru.

Na pitanje o tome zašto se u protekle četiri godine nisu ostvarile najave o bržem evropskom putu BiH, Čović je odgovorio da se izgubilo povjerenje.

“Izgubilo se jedno povjerenje u te četiri godine. Prve dvije godine je to išlo jako dobro, u svakom smisli jako dobro. Onda smo ušli u jednu euforiju predizbornu, što se nikad nije desilo i tada je nastalo povjerenje između partnera u vlasti, posebno u FBiH. Čini mi se da razgovori koji su se u zadnje vrijeme vodili daju šansu da mi ovaj put napravimo uz naš jedan plan, jednu reformsku agendu, a na reda radi popunjavanje mjesta”, rekao je Čović.

Na pitanje novinara o problemima koji se mogu pojaviti s odabirom poslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH te na državnom nivou, Čović je naveo da je mudrost naroda u BiH takva da će nadvladati problem legitimnog predstavljanja koji sada nije definiran u Izbornom zakonu BiH.

“Čini mi se da je mudrost naših naroda u BiH takva da ćemo nadvladati taj problem legitimnog predstavljanja koji danas nije definiran u Izbornom zakonu i čini mi se da će se to večeras desiti kada budemo zbrajali rezultate. Naravno, ima pesimista koji misle da ćemo ući u neku krizu, ali ja duboko vjerujem da smo mi dovoljno mudri i da ćemo izabrati put brze uspostave vlasti, da prije izbora za Evropsku parlament dobijemo kandidatski status i da ljudima kažemo da možemo i dodatni upitnik ppopuniti u narednih desetak dana, a ne da se opet čeka mjesecima. Ja sam uvjeren da se to da nadvladati, ali jedan od paketa ovih reformskih aktivnosti, te naše Evropske agende, biće izborni zakon. To danas treba odmah riješiti da mi ove godine znamo da ćemo za dvije godine imati izbore u Mostaru, a ne da dva mjeseca pričamo o tome”.