Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Josipović: Dodikov ulazak u Predsjedništvo je opasan, Čovića “pogodio bumerang”

Josipovic

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović komentarisao je za N1 televiziju rezultate izbora u Bosni i Hercegovini.

Jospović je kazao kako je moguće da dođe do političke krize u BiH zbog poraza Dragana Čovića u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

– Postoje mehanizmi s kojima kriza može biti generirana. Čini mi se da je, između ostalog, rezultat izbora, koji očito Hrvatima nije drag, i rezultat politike koja je otišla tamo gdje nije trebala. Mislim da je trebalo, kao što je jedno vrijeme i radio HDZ BiH, naglasak držati na evropskim temama i profilirati hrvatski korpus kao najvažniji proevropski faktor, a otišlo se u nacionalističko prepucavanje i ovo je posljedica. Motivirano je bošnjačko biračko tijelo da glasa ne za Bošnjaka nego za hrvatskog predstavnika i rezultat je takav kakav je. Izborni sistem, nažalost, pomaže takav način, ali ovo su legalni rezultati izbora i tome se treba prilagoditi. Treba okrenuti novu stranicu i formirati neku novu politiku jer ova neće dati rezultat – kazao je Josipović.

On je dodao kako treba očekivati blokadu koju je najavio Dragan Čović.

– Možemo očekivati, kako je najavio Čović, blokade u parlamentima različitih nivoa i dogodit će se da će se hrvatska politika povezati još više sa Dodikom i RS. U prvom redu interesno. Pri donošenju odluka u Predsjedništvu će očekivati od Dodika da podržava ono što hrvatski političari artikuliraju kao hrvatsku politiku.

Bivši hrvatski predsjednik je govorio i o razlozima Dodikovog ulaska u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

– To je politička pozicija s koje se može utjecati na globalnu politiku. Ono što bi bilo najgore bilo da u BiH dođe do novog kruga nestabilnosti i blokada jer je to najgore i za BiH, ali i za susjede i regiju. Dodik će nastaviti sa političkom idejom o praktično odvajanju RS od BiH, odnosno na formalnom ostanku, ali na potpunoj separaciji i zasigurno će tome imati otpor međunarodne zajednice. Hrvatska ne bi trebala otići na tanki led i voditi bilo kakvu vanjsku politiku koja bi išla u prilog dezintegracije BiH. Samo BiH koja je stabilna i mirna i koja funkcionira, koliko je moguće u ovakvim oklonostima, jest jamstvo mira i stabilnosti – smatra Josipović.

Josipović je kritikovao i dolazak premijera Andreja Plenkovića na skup HDZ-a u Mostar dva dana prije izbora. Smatra da su takvi potezi hrvatskog političkog vrha donijeli samo kontraefekat.

– Sve su to potezi koji daju kontraefekte. Naravno da su odmah pali prigovori da se Hrvatska miješa u unutarnji izborni proces u Bosni i Hercegovini i na tome je Komšić gradio svoju strategiju na čvrstoj osudi Hrvatske, isticao je poteze prije svega predsjednice, a onda i Vlade. Prije svega, Hrvatska treba imati drugačiji gard prema BiH, i nikako ne smije pokazivati ambicije, a ni činiti nešto što bi se moglo činiti kao narušavanje suverenosti BiH. To se uvijek u historiji vratilo kao bumerang – poručio je Josipović.

Josipović je naveo i greške predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u svom odnosu prema BiH.

– Oni nisu veliki i predsjednica je jako griješila kada je ulazila u raspravu o unutarnjim pitanjima BiH. Mislim da odlazak u Tursku, gdje je čak i sama kroz medije gurala da ona od predsjednika Erdogana traži ovo ili ono, bio je potpuno pogrešan potez. Kako bi se mi osjećali da Vučić od Njemačke traži promjenu hrvatskog zakonodavstva. Tematika nije nelegitimna, ali ne za ovaj tip rasprave.

Morala je znati da će takvim nastupima ozbiljno iritirati mnoge političke faktore u BiH, a bespotrebno. Rezultat nije napravila i neće ga napraviti jer nemamo instrumentarije za takvo što. Puno suptiliniji rad na formiranju dobrih odnosa i pomaganja susjedima pa indirektno i na nekim unutarnjim promjenama koje su nužne da bi svi bili zadovoljni bi bilo puno mudrije nego ovo što se radilo u zadnje vrijeme – istakao je Josipović.

Josipović je na kraju poručio kako bi eventualno zagovaranje trećeg entiteta u BiH od strane Hrvatske samo ugrozilo položaj Hrvatske u svijetu.

– To bi generiralo krizu, a već sad je permanentna kriza u BiH. Hrvatsko za to ne bi našla podršku u međunarodnim faktorima, ni u EU ni u SAD-u. Vjerovatno bi to ozbiljno pogoršalo vanjsko-politički položaj Hrvatske – zaključio je Ivo Josipović.