Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kojović: Ne zanimaju nas fotelje, želimo formirati vlast bez SDA

nasa stranka press

Nakon historijskog rezultata Naše stranke, koja je po prvi put postala parlamentarna na svim nivoima vlasti, javnosti se obratio predsjednik stranke Predrag Kojović kazavši kako ih ne zanimaju fotelje i podjela izbornog plijena, nego vlast kao alatka da promijene nepravedan sistem.

“Pregovori nisu počeli. Nažalost, moram reći da informacije koje su se pojavile u javnosti oko pregovora u Kantonu Sarajevo nisu istinite. Mi smo jako zainteresovani za formiranje vlasti bez stranke SDA gdje god je to moguće. Svjesni smo da su pred nama važne i teške odluke. Ako postoji jedna stvar koja mora biti jasna našim partnerima je da se razgovori neće voditi kao dosad. Ne zanima nas “podjela plijena”, podjela javnih institucija, zalažemo se za potpunu depolitizaciju institucija i javnih preduzeća”, kazao je Kojović.

Smatra da je jedan od ozbiljnijih problema sindrom preletača, te navodi kako su stranke u prošlosti gubile stotine osoba koje su poslije izbora postajali “nezavisni SDA-ovci”.

Na pitanje da li je spreman koalirati sa strankom Narod i Pravda Elmedina Konakovića, kazao je da svi osim stranaka koje je eliminisao (SDA, pa samim tim i HDZ i SNSD) dolaze u obzir u zavisnosti isključivo od toga koliko su zaista spremni da idu u suštinske reforme.

Predsjednik Naše stranke sumnja u regularnost izbora zbog broja nevažećih listića. Zahtijevat će pokazivanje nevažećih listića.

“Jasno je iz broja nevažećih listića i informacija koje smo dobili s glasačkih mjesta širom zemlje da postoji sumnja u regularnost ovih izbora. Jučer smo imali incidentnih situacija u općinama Novi Grad i Centar u Sarajevu. Radimo sve što možemo da to spriječimo. Procenat nevažećih listića je ogroman, i zahtijevat ćemo od CIK-a po prvi put da nam pokaže primjere nevažećih listića. Glasački listići su anonimni, i želimo vidjeti kako izgleda jedan tipičan nevažeći listić u Sarajevu”, kazao je Kojović.