Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rekorder iz Goražda: On je dobio mandat s najmanje glasova na izborima

hajdar_drljo
Hajdar Drljo: Kandidat A-SDA koji je osvojio mandat s rekordno malim brojem glasova (FOTO facebook/hajdar.drljo

Bosnu i Hercegovinu “ubija” glomazni administracijski aparat, slažu se mnogi, no već preko dvije decenije o tome samo svi pričaju, a niko ništa ne poduzima.

Najbolji primjer besmisla sistema koji je skrojen u Vašingtonu, a potom i u Dejtonu, su rezultati izbora za Skupštinu BPK.

Tamošnja kantonalna Skupština broji 25 zastupnika, a u naredne četiri godine popunit će je predstavnici čak 11 stranaka.

U Skupštini BPK prema preliminarnim rezultatima u naredne četiri godine trebalo bi sjediti pet zastupnika SDA, četiri NBL-a, tri Liberalne stranke. Po dva mandata trebali bi imati Stranka za BiH, SBB, SDP, DF i Goraždanska priča.

Po jedan mandat dobile su koalicija Nezavisni blok i Prva stranka, Naša stranka i A-SDA.

Od 25 izabranih zastupnika u kantonalnoj Skupštini, prema preliminarnim rezultatima izbora, vjerovali ili ne, samo je jedan kandidat dobio više od hiljadu glasova birača.

Radi se o Muhamedu Ramoviću, inače aktuelnom načelniku Goražda, koji kao nosilac liste NBL-a skupio 1.318 glasova.

Muhamed Ramović (NBL) dobio je ubjedljivo najveću podršku birača.

Niti jedan od pet zastupnika pobjedničke SDA koji su dobili mandate nije uspio dobaciti do brojke od 1.000 glasova.

Čak 14 od 25 zastupnika koji su osvojili mandat, dobilo je manje od 500 glasova, a među njima je i njih troje sa manje od 300 osvojenih glasova (Neno Zuko – Naša stranka, Edita Velić – Demokratska fronta, Hajdar Drljo – A-SDA).

Rekorder s najmanjim brojem glasova, a osvojenim mandatom u Skupštini BPK je Hajdar Drljo, koji je zaslužio četvorogodišnji mandat s tek 220 glasova. Za vrat mu puše Edita Velić s 225, te Neno Zuko s 246 glasova.

Jasno, spomenuti zastupnici nisu krivi što se u najviši zakonodavni kantonalni organ može ući s tako mizernim brojem glasova. Kao i svi zaslužili su čestitke, uz nadu da će svoj mandat potrošiti radeči u korist građana BPK i tako možda zaslužiti novi na sljedećim izborima, sa puno većom podrškom.

Izbori su čisti biznis?

Neto plaće zastupnika u Skupštini BPK su oko 1.100 KM. Nakon četiri godine mandata, zastupnici imaju pravo na “bijeli hljeb” (zastupničku plaću) u trajanju od 12 mjeseci nakon prestanka mandata. Prostom računicom, svaki od zastupnika dobijanjem mandata ima zagarantovanih oko 65.000 KM u narednih pet godina, samo na osnovu plaća i “bijelog hljeba”. Bez bilo kakavih drugih benefita i naknada (regresi, topli obrok, rad u komisijama…).

Eto, pa vi izračunajte isplati li se uložiti u kampanju, pogotovo ako imate malo širu porodicu i veći broj poznanika.

Njih su građani Sarajeva izabrali, ali mandati idu favoritima stranke