Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lokalni izbori

CIK odbio upis oko 28.000 birača za glasanje izvan BiH

izbori-2018

Osim problema sa glasanjem putem pošte, Koalicija “Pod lupom” ukazala je i na preostalih 238 slučajeva izbornih nepravilnosti od čega se 81 slučaj odnosi na preuranjenu, zakonom zabranjenu kampanju u svakoj trećoj općini ili gradu, kao i zloupotrebu javnih resursa, funkcija, te zloupotrebu ličnih podataka

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je objavila spisak birača koji mogu glasati na Lokalnim izborima 2020. godine van BiH. Na spisku je 101.771 birač, dok je za 27.960 birača odbijen upis.

U međuvremenu, na adresu CIK-a stiglo je više pisama građana, koji traže da se produži rok za pristizanje glasova poštom.

Nakon što je objavljen konačan spisak birača izvan Bosne i Hercegovine, oni koji su upisani mimo svoje volje, ali i oni kojih nema na spisku sada imaju mogućnost žalbe. Ovo pravo iskoristio je Namik Alimajstorović koji živi u Velikoj Britaniji.

“Moram reći da sam ja uputio za sebe, majku i svoje dvoje djece. Jutros sam provjerio da smo samo ja i djeca na spisku, a da majka nije. Sve je urađeno isto, popunjeno isto a zašto nje nema, ne znam. Uputio sam žalbu”, navodi Alimajstorović za BHRT.

Centralna izborna komisija odbila je upis više od 27 hiljada birača, uglavnom jer nemaju dokaz o prebivalištu, dokaz o identitetu, ili je više prijava stiglo za jedno lice.

“Zloupotreba identiteta građana u svrhu glasanja putem pošte nije nova nepravilnost. Mi smo 2018. imali više od hiljadu građana koji su svjedočili da im je njihov identitet ukraden u svrhu prijava glasanja putem pošte. Potpuna odgovornost je na političkim subjektima”, podsjeća Dario Jovanović iz Koalicije “Pod lupom”.

Alimajstorović je i član inicijative koja je uputila otvoreno pismo Centralnoj izbornoj komisiji gdje traže da CIK-BiH produži rok za pristizanje pošte na tri sedmice od dana održavanja izbora.

“Korona je razlog zašto smo mi to tražili. Kompletan poštanski saobraćaj je u prekidu i to je razlog zašto smo mi tražili da se taj rok od dva dana od završenih izbora pomjeri na tri sedmice”, kazao je Alimajstorović.

Na već uočene nepravilnosti, ali i zaštitu izbornog procesa, upozoravaju i iz Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

“I OSCE će ove godine pokušati da osigura da se sve izborne krađe i nepravilnosti sankcioniraju na pravi način. Podržavamo inicijative koje su otkrile izborne krađe u Brčkom i Sanskom Mostu i nakon kojih je sud podigao optužnice”, izjavila je šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Osim problema sa glasanjem putem pošte, Koalicija “Pod lupom” ukazala je i na preostalih 238 slučajeva izbornih nepravilnosti od čega se 81 slučaj odnosi na preuranjenu, zakonom zabranjenu kampanju u svakoj trećoj općini ili gradu, kao i zloupotrebu javnih resursa, funkcija, te zloupotrebu ličnih podataka.