Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik snsd-a

Dodikovi letovi helikopterom: Predsjednički, ali usput i partijski

Dodik Helikopter

Lokalni izbori u BiH biće održani 15. novembra

Gospodin Dodik nikada nije koristio helikopter u stranačke svrhe, ali definitivno, kada je već bio negdje u posjetama opštinama ili određenim preduzećima, kao srpski član Predsjedništva BiH, osim tih aktivnosti imao je i svoje partijske aktivnosti, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radovan Kovačević.

Kovačević tako komentariše Dodikovo korištenje helikoptera, tvrdeći da im stranački šef nije zloupotrijebio helikopter Vlade Republike Srpske (RS) putujući u njemu na stranačke skupove tokom izborne kampanje za lokalne izbore koji će biti održani 15. novembra.

Prema podacima Transparency international Bosne i Hercegovine (TI BiH) u prvih deset dana predizborne kampanje, koja je počela 16. oktobra, zabilježeno je najmanje sedam putovanja Milorada Dodika helikopterom Vlade RS na predizborne skupove i na stranačke aktivnosti, koje nisu bile u okviru javne funkcije.

„TI ima terenske posmatrače koji prate i predizborne skupove i aktivnosti političkih stranaka, imali smo evidenciju kada su i gdje održavani predizborni skupovi. Korištenje helikoptera utvrdili smo putem dostupnih online aplikacija, putem kojih se može pratiti kretanje i letovi aviona, helikoptera i slično“, rekla je za RSE Ivana Korajlić iz Transparency international BiH.

Transparency international BiH podnio je oko stotinu prijava za kršenje pravila izborne kampanje i zlupotrebu javnih sredstava u svrhu predizborne promocije.

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici 28. oktobra razmatrala informaciju da se Koaliciji Zajedno za Semberiju i Srpsku izrekne sankcija od hiljadu maraka i to zbog isticanja bilborda sa likom gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića, a koji su plaćeni budžetskim novcem.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar doveo je u pitanje visinu predložene kazne jer, kako je rekao, „postoji priznanje da su bilbordi plaćeni iz budžeta Grada Bijeljina“.

Na kraju je usvojen prijedlog da se o visini kazne raspravlja na nekoj od narednih sjednica, te da će se o svemu odrediti i revizori CIK-a, s obzirom da je javnim institucijama zabranjeno da finansiraju političke partije.

Opštinski šefovi priznaju da su trošili javna sredstva

Gradonačelnik Bijeljine (na sjeveroistoku BiH) Mićo Mićić u izjavi za RSE priznaje da su potrošena javna sredstva na bilborde sa njegovim likom, ali tvrdi da to nije bilo u svrhu predizborne kampanje.

„Pa, šta da ja radim. Nek me kazne. Ali ja mislim da nije, nismo stranačke obaveze imali, ja sam aktuelni gradonačelnik, nisam budući, nisam ovo, nisam ono. I sada mislim da sam u pravu. Nismo promovisali mene, promovisali smo projekte koje radimo u gradu, autoput i neki projekti. Ja sam namerno, normalno rekao to je promocija projekata i jesmo dali 6.000 maraka iz budžeta“, rekao je Mićić za RSE.

Zbog slične situacije Transparency international je podnio prijavu CIK-u i za bilborde plaćene javnim novcem u Opštini Banovići postavljene mjesec dana prije predizborne kampanje. Na bilbordima je lik tamošnjeg načelnika opštine Midhata Husića.

„Na tom bilbordu, kojim se čestita 10. septembar (Dan Opštine Banovići), postoji moja fotografija, fotografija grada Banovića itd. Nikakvo stranačko obilježje, ništa vezano za kampanju, za stranku. Piše dolje ‘Načelnik opštine Banovići’, naravno“, komentariše prijavu za RSE Midhat Husić, inače kandidat Pokreta demokratske akcije za novi mandat na mjestu načelnika Banovića.

Korištenje službenih automobila u predizborne svrhe

Primjeri koji se najčešće navode kao zloupotreba javnih sredstava i funkcija su i korištenje službenih vozila za izbornu kampanju. Korištenje, visoki funkcioneri u opštinama pravdaju time da se u službenim vozilima voze osobe koje moraju biti štićene.

„Imam vozilo za službene stvari. Veoma mali broj sada ima stranačkih dešavanja. Jučer sam bio u Banjaluci, naravno sa službenim autom. Kojim ću drugim? Sve je službeno. I svi projekti koji se rade su službeni. I nikad ne koristim službeni auto u privatne svrhe. Imam svoja dva, tri auta. Nemam nikakav problem“, ovako je odgovorio Mićo Mićić na pitanje RSE da li službenim vozilom ide na predizborne skupove.

Na isto pitanje odgovara i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, koji je već 15 godina na čelu tog grada.

„Mislim da je zabranjeno koristiti sredstva iz budžeta za predizbornu kampanju i toga se čvrsto pridržavam. Ako koristim službenog vozača, kada idem na posao-kuća, kuća-posao i neki drugi službeni sastanci, vezani za posao gradonačelnika. Ostale stvari, pošto auto nemam, nekad me odveze neko drugi. Moju kampanju, ja sam kandidat SDP-a za gradonačelnika Tuzle, finansira SDP BiH (Socijaldemokratska partija) i gradski SDP. Sve vezano za to, plakatiranje i za sve ostalo“, kaže Imamović.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine i funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović, također, tvrdi da se ne služi službenim vozilom u predizborne svrhe niti da zna za takve slučajeve u svojoj stranci.

„Što se tiče korištenja, rekao bih više zloupotrebe, od strane postojećih načelnika, i oni imaju na raspolaganju auta, mislim da uglavnom koriste privatna. Naravno, ima izuzetaka, i drugačijih. Moramo svi biti na neki način oni koji prate ponašanje aktuelnih načelnika koji su u kampanji i da im na adekvatan način sugerišemo da se takve stvari ne rade i da je to zloupotreba javnih sredstava, bez ozbira što se radi o automobilu“, kaže Mehmedović za RSE.

Na upit RSE o tome na koji način se vrši kontrola moguće zloupotrebe javnog novca i resursa, te koliko je takvih slučajeva zabilježeno u dosadašnjem toku predizborne kampanje, iz Centralne izborne komisije su odgovorili da se to tek može utvrditi revizijom postizbornih finansijskih izvještaja političkih partija.

„Mi po zakonu vršimo reviziju finansijskih izvještaja političih stranaka i ukoliko u reviziji utvrdimo takvo što, što se smatra zabranjenim prilogom i sankcioniše se politička stranka. Ali to ćemo raditi tek kada nam dostave postizborne finansijske izvještaje. A nemamo mandat drugačije reagirati. Mislim da biste to pitanje trebali postaviti uredima za reviziju državnih organa jer oni provjeravaju zakonitost trošenja finansijskih sredstava“, navodi se u odgovoru CIK-a BiH.

Vehid Šehić iz Koalicije Pod lupom, nevladine organizacije koja prati predizborni proces, ističu da u zakonu postoji praznina koju političke stranke koriste kada je u pitanju korištenje javnih resursa u predizborne svrhe. Šehić dodaje da bi se izmjenom Izbornog zakona BiH taj problem mogao lako rješiti.

„Koalicija Pod lupom će i zvanično predložiti da, ukoliko službena osoba, da li se radi o ministru, poslaniku, bilo kome, znači osobi koja je na vlasti, ide negdje na službeni put, taj dan ne može obavljati bilo kakve stranačke aktivnosti. Ukoliko ima stranačke aktivnosti, onda moraju koristiti ili vlastita vozila ili vozila svog političkog subjekta“, najavljuje Šehić za RSE.

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” u periodu od 7. septembra do 25. oktobra zabilježila je ukupno 880 izbornih nepravilnosti u Bosni i Hercegovini koje se u najvećoj mjeri odnose na preuranjenu, zakonom zabranjenu izbornu kampanju.

Koalicija “Pod lupom”, zajedno s 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa ima 100 dugoročnih posmatrača izbora u svim opštinama i gradovima, te Brčko distriktu u BiH.

Lokalni izbori u BiH biće održani 15. novembra.