Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neformalna grupa građana

Građani okupljeni oko incijative Hastahana park imaju poruku za načelničke kandidate

hastahana buduci izgled (2) (1)

Spremni su, poručuju, boriti se za ono što žele i zato odmah nakon izbora, 16. novembra 2020. godine, kreću sa prikupljanjem potpisa za građansku inicijativu

Neformalna grupa građana okupljena oko inicijative Hastahana Park u saopćenju za javnost podsjeća kandidate koji se natječu za pozicije načelnika i vijećnika općine Centar da je njihova obaveza, zakonska i etička, da štite interese onih koji ih biraju. 

-Nažalost, proteklih godina, općinski vlastodršci oteli su se kontroli. Oholo rasipaju naš, budžetski,  novac, a  naše javne površine pretvaraju u „perspektivne građevinske parcele“ po želji svojih prijatelja, investitora. Krunski dokaz je Hastahana. Građanke i građani su jasno, glasno i odlučno – kroz propisane procedure i aktivizam – rekli šta žele u Hastahani: park odgovarajućim sportsko-rekreativnim sadržajima i mobilijarom. Oni nam niz grlo guraju poslovnu zgradu i monumentalnu podzemnu garažu, a na ostatku parcele (da se poslužimo njihovim vokabularom) „multifunkcionalnu betonsku plohu“ i možda pokoje drvo.  Investitor za zgradu već je poznat, a o investitoru za garažu uveliko se šuška. Ne zna se samo ko će i kada investirati u taj navodno parkovski dio Hastahane, navode iz ove grupe koja na Facebooku ima više od 4.000 pratilaca.

Kako poručuju, svima koji na narednim izborima traže njihovo povjerenje sada namjeravaju pokazati šta je to što žele. 

-Grupa mladih, predanih arhitekata, geometara i dizajnera uradila je analizu prostora Hastahane i prikazala želje građanki i građana. Njihov zadatak bio je isključivo da projektom odgovore na potrebe koje su građanke i građani jasno i glasno izrazili na javnoj raspravi o budućnosti Hastahane. Kako bi naš park i naš grad mogli izgledati kada bi oni koji upravljaju našim novcem slušali građanke i građane i radili u našem, a ne vlastitom interesu, pogledajte u našem videu Hastahana – park po mjeri građana…

Spremni su, poručuju, boriti se za ono što žele i zato odmah nakon izbora, 16. novembra 2020. godine, kreću sa prikupljanjem potpisa za građansku inicijativu, formalni mehanizam neposrednog učestvovanja u odlučivanju o lokalnim poslovima propisan Statuom općine Centar. 

-Novi saziv Općinskog vijeća Centar dočekati će naša inicjativa za Hastahanu po mjeri građana. U narednim danima ćemo obavijestiti javnost o detaljima vezanim za ovu aktivnost i kako nas možete podržati. Pratite našu Facebook stranicu https://www.facebook.com/parkzasvenas. Nadamo se da ćemo u naredne četiri godine u ljudima koje 15. novembra izaberemo da nas predstavljaju imati partnere. Ako to ne bude slučaj, građanska inicijativa biće samo jedna u već dugom nizu naših bitaka za javni prostor, za odgovorno upravljanje zajedničkim resursima i vlast koja preuzima odgovornost za odluke koje donosi, poručuju u saopćenju.