Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopćenje za javnost

GS: Konaković sarajevska filijala Milanovićeve politike

IMG_4319

Zagovaranje getoizacije građana Bosne i Hercegovine u Sarajevu je kroz nastupe Konakovića ponovo ozvaničeno kao legitimna politika, smatraju u GS-u

– Građanski savez (GS) poziva stranke Četvorke, SDP BiH i Našu stranku da prekinu nedoličnu šutnju u vezi aktivnim zalaganjem lidera Četvorke Elmedina Konakovića za uvođenjem aparthejda u Bosni i Hercegovini putem promovisanja koncepta takozvanog legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Smatramo da nijedna građanska stranka, bio to DF, GS, SD, SDP BIH ili Naša stranka nema pravno na šutnju u trenucima kada koalicija Dodik i Čović zajedno sa Milanovićem i Vučićem nastoji delegitimizirati izbornu volju građana Bosne i Hercegovine kroz izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Stanovišta koja u tome pogledu zastupa lider Četvorke Elmedin Konaković, nimalo se ne razlikuju od stanovišta Zorana Milanovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika. Zagovaranje getoizacije građana Bosne i Hercegovine u Sarajevu je kroz nastupe Konakovića ponovo ozvaničeno kao legitimna politika. Građanske stranke moraju biti svjesne implikacija onakvih političkih stavova.

Ti politički stavovi nisu samo napad na Željka Komšića kao predstavnika svih građana Bosne i Hercegovine nego i napad na institucije države Bosne i Hercegovine, što je jasno iz Konakovićevih napada na Centralnu izbornu komisiju koja je nakon dugog niza godina otrgnuta iz ruku antibosanske koalicije Dodik – Čović. Građanski savez smatra Konaković i NiP nisu ništa drugo nego sarajevska filijala antibosanske politike, stoji u saopćenju GS-a.