bliži se izborna kampanja

Iz CIK-a za Fokus: Još nema odluke hoće li ili neće biti predizbornih skupova

Sarajevo: Konferencija za medije Centralne izborne komisije BiH u vezi održavanja lokalnih izbora
07.05.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u vezi odrzavanja lokalnih izbora. Lokalni izbori u BiH su zakazani za 04. listopad 2020. godine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U ovom trenutku ne možemo potvrditi da će CIK BiH donijeti neku posebnu instrukciju u vezi sa održavanjem predizbornih skupova, odnosno ne možemo predvidjeti epidemiološke mjere koje će tada važiti a koje propisuju nadležni organi

U BiH bi 15. oktobra trebala početi izborna kampanja za lokalne izbore zakazane za 15. novembar, ali još je neizvjesno hoće li biti održavani predizborni skupovi.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Kako je za Fokus potvrđeno u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, ta institucija još nije odlučila hoće li donositi neki zvanični akt u vezi s ovim potanjem, a u kontekstu epidemiološke situcije u vezi s korona virusom.

– U ovom trenutku ne možemo potvrditi da će CIK BiH donijeti neku posebnu instrukciju u vezi sa održavanjem predizbornih skupova, odnosno ne možemo predvidjeti epidemiološke mjere koje će tada važiti, a koje propisuju nadležni organi. Svjedoci smo da je situacija neizvjesna i da u ovom trenutku ne možemo znati koje mjere će biti na snazi u vrijeme trajanja izborne kampanje, pa i na sam dan izbora, naveli su iz CIK-a BiH za Fokus.

Iz Komisije dalje ističu da su svi, pa samim tim i politički subjekti obavezni poštivati propisane epidemiološke mjere, posebno sa aspekta dozvoljenog broja prisutnih na javnim okupljanjima, te podsjećaju kako su u ovom trenutku određene epidemiološke mjere različite u određenim dijelovima BiH.

– Poznato je da propisane epidemiološke mjere nisu jedinstvene za područje BiH, dešavaju se razlike na entiteskom pa i na kantonalnom nivou. Poglavljem 7. Izbornog zakona BiH propisana su pravila ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji, naveli su iz CIK-a.

Za sada se ni krizi štabovi u BiH na različitim nivoima u BiH nisu oglašavali o tome da li će, s obzirom na kratke rokove, do početka izborne kampanje donijeti posebne upute ili instrukcije za održavanje predizbornih skupova i šta će to političke stranke i kandidati morati ispoštovati ukoliko ih budu organizirali.