Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pisao ambasadorima

Izetbegović: Očekivali smo da će HDZ prestati s ucjenama i blokadama

Predsjednik SDA podsjeća da Bosna i Hercegovina ima obavezu implementirati nekoliko presuda Evropskog suda za ljudska prava i jednu presudu Ustavnog suda BiH.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, uputio je u četvrtak 15. oktobra ove godine pismo na adrese međunarodnih institucija u Bosni i Hercegovini (BiH) kao odgovor na javno obraćanje Dragana Čovića, lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

Čović je takođe pismom, sedmog oktobra inozemne zvaničnike upozorio kako rukovodstvo SDA ne želi realizovati međustranački sporazum HDZ BiH – SDA o izmjenama Izbornog zakona BiH te Sporazum dvije stranke potpisan u junu ove godine u Mostaru.

“Tačno je da je SDA prihvatila dogovor sa HDZ-om, u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice, kojim je dogovoren aranžman za izbore u gradu Mostaru, te principi za izmjene Izbornog zakona.

Nakon toga, Parlamentarna skupština BiH je usvojila odgovarajuće izmjene Izbornog zakona, tako da će izbori u gradu Mostaru biti održani koncem ove godine. Očekivali smo da će HDZ BiH, nakon ovog čina, konačno prestati s ucjenama i blokadama i pristati na implementaciju rezultata općih izbora 2018. godine za Federaciju BiH, te da će biti izabrane sudije Ustavnog suda Federacije”, navodi se u Izetbegovićevom pismu.

Predsjednik SDA podsjeća da Bosna i Hercegovina ima obavezu implementirati nekoliko presuda Evropskog suda za ljudska prava i jednu presudu Ustavnog suda BiH.

“Presude Evropskog suda za ljudska prava se odnose na prava onih građana koji ne pripadaju ni jednom od konstitutivnih naroda, a presuda Ustavnog suda se tiče legitimne popunjenosti federalnog Doma naroda a ne, kako se uporno pokušava predstaviti od strane HDZ-a BiH, Predsjedništva BiH. Skoro jedanaest godina su prisutni pokušaji da se implementiraju odluke Evropskog suda za ljudska prava”, stoji u pismu Bakira Izetbegovića.

Dodaje da je SDA spremna nastaviti s razgovorima.

“SDA kao politička stranka koja je uglavnom podržana od strane Bošnjaka, želi da ima dobru saradnju sa HDZ-om BiH kao političkom strankom koja je uglavnom podržana od strane Hrvata. Međutim, za to je potrebno da HDZ BiH pokaže jasnu spremnost za poštivanje Evropske konvencije o ljudskim pravima, da prestane s opstrukcijama, blokadama i pokušajima dominacije.

Samo na balansu interesa svih strana u BiH,uključujući i bošnjačku i građanski orijentiranu opciju, na kompromisu koji će prihvatiti takav balans može se postići rješenje Izmjena Izbornog zakona koje će biti podržano od javnosti i dobiti potrebnu podršku parlamentaraca u oba doma Parlamentarne skupštine BiH”, zaključuje pismo međunarodnim organizacijama i zvaničnicima, predsjednik SDA, Bakir Izetbegović

Bakir izetbegović je pismo uputio Delegaciji Evropske unije u BiH, Ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, Uredu visokog predstavnika, Misiji OSCE u BiH.