Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mahinacije širom države

Kako se štimaju izbori u BiH: Ovo su primjeri iz Sarajeva, Drvara, Bijeljine, Lukavca…

korupcija-bih-konvertibilne-marke

U Drvaru načelnica dijeli učenicima po 100 KM, u Zvorniku predsjednik Gradskog odbora SNSD-a vršio pritisak na direktore javnih preduzeća da „moraju prikupiti određen broj glasova“

Ako je suditi prema onome što su za nešto više od mjesec utvrdili posmatrači Koalicije „Pod lupom“ predstojeće lokalne izbore, možda kao nikada do sada, zasjenit će enormna količina izborne krađe, kupovine glasova i slične mahinacije.

Piše: A. DUČIĆ

U izvještaju Koalicije „Pod lupom“ kojeg finansira EU i Vlada SAD-a, navedeno niz primjera o tome šta se uveliko dešava na sceni, iako zvanično izborna kampanja počinje tek sutra.

Imeđu ostalih, kako navode, zabilježen je slučaj gdje aktuelna načelnica opštine Drvar dijeli u učenicima po 100 KM. Također, zabilježeno je netrasparentno dijeljenje više od 600.000 KM podsticaja poljoprivredi u Bijeljini što istražuje i Okružno tužilaštvo Bijeljine.

U Ljubuškom, ističe se u izvještaju, prvi put su uvedene novčane podrške za studente viših godina u iznosu od po 500 KM.

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ izvijestili su o 57 slučajeva zloupotreba javnih resursa u 30 općina i gradova. Prijavljeni slučajevi odnose se u najvećem broju na intenziviranje radova na lokalnoj infrastrukturi.

Tu su, međutim, i nedozvoljeni pritisci na birače i kupovina glasova.

-Zabilježen je navod o tome da je predsjednik Gradskog odbora SNSD-a u Zvorniku vršio pritisak na direktora javnih preduzeća da „moraju prikupiti određen broj glasova“, u Rudom da će pojedini ostati bez posla akda „oni“ dođu na vlast, glasine u Lukavcu o kupovini glasova za 50 KM, vršenje pritisaka u opštinskoj administraciji i javnim preduzećima u Sapni za podršku načelniku na izborima, prijava u Bijeljini da jedna od inspekcija obećava rad bez inspekcijskog nadzora ukoliko se podrži određeni kandidat“, navodi se u izvještaju Koalicije „Pod lupom“.

Pored navedenog zabilježena je, u većem obimu, i nezakonita trgovina mjestima u biračkim odborima. Naime, posmatrači Koalicije prijavili su navode o 19 slučajeva u biračkim odborima 15 općina. Evidentan je porast broja političkih subjekata širom BiH koji se prijavljuju za učešće na predstojećim lokalnim izborima u izbornim jedinicima u kojima nemaju nikakvo djelovanje, općinski odbor, službene prostorije, niti se planiraju ozbiljno nadmetari u izbornoj utrci.

„Primjera radi, u Rogatici je ovjereno političkih subjekata koji imaju samo jednog kandidata na listi. Savez za Stari Grad (Sarajevo) izuzetno lokalno orijentisana stranka ovjerila je liste sa samo jednim kandidatom u 9 od 13 općina u TK. Lokalna hercegovačka stranka Čapljinska neovisna stranka – Čapljina u srcu ima kandidatsku listu sa po jednim kandidatom u pet općina TK“, ističe se u ovom izvještaju.