reakcija stranke

Naša stranka: Zdravstveni sistem u kolapsu, ljudi umiru, a mi nemamo ministra

koronavirus tramvaj piksel
15.05.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Od danas su u Sarajevu poceli redovno voziti tramvaji, nakon duze pauze zbog mjera prevencije sirenja Covid-19 virusa. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Kanton Sarajevo u jeku pandemije još nema ministra ili ministricu zdravstva, jer se SDA, DF i SBB ne mogu dogovoriti o raspodjeli pozicija

Zdravstveni savjet Naše stranke smatra da se politička nadmudrivanja ne smiju stavljati prije zdravlja građana i građanki Kantona Sarajevo, te traži imenovanje ministra zdravstva u Kantonu Sarajevo.

“Istovremeno, direktorima i direktoricama domova zdravlja kantonalna uprava za inspekcijske poslove šalje dopis u kojem dijelu medicinskih radnika i radnica zabranjuje da se javljaju na telefon. Sistem je u kolapsu, dok se nadležni bave trivijalnostima”, smatra Zdravstveni savjet Naše stranke:

“Evidentno je da obezglavljeno zdravstvo nema nikakvu strategiju ni viziju. Zdravstveni radnici i radnice su na izmaku snaga, a zdravstvene ustanove su pred kolapsom. Put pacijenta je i dalje upitan, dok nesposobna i neodgovorna vlast prebacuje lopticu na inspektore i direktore ustanova.

Kanton Sarajevo u jeku pandemije još nema ministra ili ministricu zdravstva, jer se SDA, DF i SBB ne mogu dogovoriti o raspodjeli pozicija. Politička nadmudrivanja ne smiju se stavljati prije zdravlja građana i građanki Kantona Sarajevo. Prestanite odgovornost prebacivati na više nivoe vlasti, na zdravstvene radnike i radnice. Imenujte neophodne ministre odmah i fokusirajte se napokon na vaš posao”, naveli su danas u saopćenju.