Saopćenje za javnost

Narod i pravda: Utvrditi ko stoji iza plasiranja lažnih vijesti o vehabijama

NiP

Od nadležnih institucija, prvenstveno policijskih agencija i tužilaštava, iz Naroda i Pravde očekuju da reagiraju po službenoj dužnosti

Navodi malo poznatih medija iz Banja Luke o navodnim planovima atentata na najviše dužnosnike Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta RS-a imaju isključivu ulogu zastrašivanja povratnika u ovaj entitet i najuglednijih bošnjačkih aktivista, navode iz Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde navode kako svjedočimo već isprobanom i uhodanom modelu specijalnog medijskog rata protiv Bosne i Hercegovine i njenih institucija, istaknutih pojedinaca i patriota. Po ovom modelu, pojašnjavaju iz Naroda i Pravde, malo poznati portal iz Banja Luke objavi vijest koju potom preuzima medijska mašinerija predvođena javnim servisom RTRS-om.

„Navodi o pokušajima atentata ili o navodnim vehabijskim uporištima u najvećim povratničkim mjestima imaju za cilj zastrašivanje povratnika i crtanje mete na čelo svim istaknutim pojedincima. Janja je primjer mjesta gdje se desio značajan povratak Bošnjaka, a neutemeljeni i, na kraju krajeva, lažni navodi o vehabijskom uporištu u ovom mjestu direktni su atak na mještane Janje. Također, napadi na pojedince koji su prepoznati kao patriote koje se nikada nisu ogriješile niti o jedan zakon Bosne i Hercegovine niti su nanijele štetu bilo kome, a takav je zasigurno Mehdin Jakubović, imaju za cilj ocrniti sve patriotske snage naše domovine koje ustrajno i mirno rade za bošnjačku zajednicu u bh. entitetu RS“, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Od nadležnih institucija, prvenstveno policijskih agencija i tužilaštava, iz Naroda i Pravde očekuju da reagiraju po službenoj dužnosti i da ispitaju odgovornost onih koji plasiraju ovakve laži.

„Ovo nije prvi put da se koristi isti uhodani metod iza kojeg stoji Dodikov i Vučićev režim. Samo nekoliko dana ranije ista mašinerija je objavila ime zaštićenog svjedoka u vezi sa navodima da je aktuelni premijer RS-a učestvovao u genocidu u Srebrenici. Nažalost, svjedočimo da Tužilaštvo BiH ovaj slučaj ni do danas nije procesuiralo iako se nesumnjivo radi o krivičnom djelu jasno definiranom u zakonu. Očigledno je takva aljkavost tužilaštava i policije ohrabrila pojedince koji su sada krenuli korak dalje u plasiranju lažnih vijesti sa ciljem diskreditacije cijele jedne zajednice ili pojedinaca. Osim direktnih izvršilaca važno je utvrditi i nalogodavce, odnosno one koji su naručili ovakve lažne vijesti“, stoji u reakciji Naroda i Pravde.