Sapćenje

NS, NiP, SDP i NBL: Zašto se od javnosti krije put pacijenta?

Bjelovar: Velike gužve tijekom cijelog dana ispred Opće bolnice
04.05.2020., Bjelovar - Drugom fazom popustanja mjera u svezi koronavirusa Bjelovarcani su od jutra stvorili veliki red cekajuci na ulaz u Opcu bolnicu, a guzva nije jenjavala tijekom cijelog prijepodneva. Dakle, mnogi pacijenti jedva su docekali da bolnicki odjeli iznova pocnu raditi. Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Veoma važno je i pitanje da li je osigurano finansijsko praćenje povećanog obima rada, a koje podrazumijeva povećan obim dežurstava i pripravnosti medicinskog osoblja

Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila put pacijenta po kojem će se početi postupati od sutra. Dokument koji ga opisuje nije prezentiran ni zdravstvenim radnicima ni javnosti. Na pogubnost takvog pristupa tom važnom pitanju zajedničkim saopštenjem upozoravaju zdravstveni savjeti Naše stranke, SDP-a, NiP-a i NBL-a.

„Kao stručnjaci iz oblasti zdravstva pozivamo premijera Vlade KS gospodina Marija Nenadića da javnosti prezentuje dokument kojim je utvrđen, kako su ga nazvali, put pacijenta, a koji, prema našim informacijama, treba da stupi na snagu sutra. Prije svega, nejasno nam je na čemu je utemeljeno utvrđivanje puta pacijenta, s obzirom na to da normativni okvir koji reguliše ovu oblast poznaje termin ‘klinički put pacijenta’, stoji u saopćenju.

Zabrinuti smo činjenicom da se tako važan dokument krije od javnosti i da se planira implementirati u tajnosti čime bi se pacijente i medicinsko osoblje dovelo pred svršen čin. Posebno nas zabrinjava informacija da će po navedenom dokumentu JU Opća bolnica ‘prim. dr. Abdulah Nakaš’ biti značajno dodatno opterećena, a da pri tome nisu ispunjeni osnovni preduslovi, kao što su kadrovsko, materijalno-tehničko i prostorno kapacitiranje ove zdravstvene ustanove. Veoma važno je i pitanje da li je osigurano finansijsko praćenje povećanog obima rada, a koje podrazumijeva povećan obim dežurstava i pripravnosti medicinskog osoblja, povećanu potrošnju lijekova, medicinskog i drugog materijala, značajno proširenje prostornih kapaciteta…
S tim u vezi, a u cilju zaštite pacijenata, građana Kantona Sarajevo, premijera Nenadića pitamo:

1. Kada je usvojen dokument?

2. Ko je učestvovao u njegovom kreiranju?

3. Zašto nije provedena javna rasprava?

4. Kako su alocirana sredstva po planiranom novom ustrojstvu zdravstva u Kantonu?

5. Da li je osigurano da zdravstvene ustanove koje će po novom sistemu biti dodatno opterećene budu i dodatno finansijski i kadrovski ojačane, odnosno da se onima kojima se smanjuje obim usluga smanje i sredstva koja se doznačavaju od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja?

6. I najvažnije pitanje, zašto pacijenti nisu informisani o novom ustrojstvu zdravstva u
Kantonu Sarajevo?

Pored činjenice da je premijer Nenadić, prilikom preuzimanja mandata, građanima obećao i garantovao transparentnost, u koju se u ovom slučaju nismo mogli uvjeriti, podsjećamo i da je temeljno pravo pacijenta, garantovano ‘Zakonom o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenta’, pravo na informisanost o zdravstvenim uslugama i načinu njihovog ostvarivanja.
Bojimo se da je na sceni donošenje još jedne odluke koja će imati pogubne posljedice po građane Kantona. U vrijeme kada je zdravstveni sistem ionako izložen rizicima zbog pandemije virusa COVID-19, nedostatka kadra, nedovoljne opremljenosti te višedecenijskog upravljanja pod palicom loših politika, cijenimo krajnje opasnim i po javni interes ugrožavajućim donošenje odluka kojima se preko noći i skriveno od javnosti mijenja organizacija, koja će i pacijente, ali i zdravstvene radnike dovesti u stanje opasno po život i zdravlje“, kaže se u saopćenju.