Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcija

“Prestanite prijavljivati ljude samo zato što smetaju SDA Stari Grad, Skaki i Pušini”

sarajevo_opcina_stari_grad (2)

Reakcija na saopćenje za javnost OO SDA Stari Grad u kojem najavljeni projekat na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović porede sa izgradnjom Hotela Hilton kod Katedrale

Reakciju upućuju državni službenici koji su od početka uključeni u projekat izgradnje podzemne garaže i višenamjenskog trga na lokaciji Trg oslobođenja-Alija Izetbegović i koji ponosno predstavljaju ono što općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić radi za općinu Stari Grad i građane zbog činjenice da je 2016. godine dobio povjerenje oko 11.000 građana koji su glasali za njega, te ističu da podrškom načelniku i projektima koje realizuju, poštuju volju građana.

Neshvatljivo je da OO SDA Stari Grad pokazuje toliku neupućenost i neznanje kada poredi izgradnju podzemne garaže i trga na zemljištu koje je u vlasništvu Općine Stari Grad sa privatnom investicijom na mjestu bivšeg Feroelektra, posebno imajući u vidu da su i vijećnici ove stranke učestvovali u rješavanju statusa ovog objekta i glasali za njegovu prodaju privatnom licu.

U svakom slučaju, pokušaj OO SDA Stari Grad da obmanu javnost zaslužuje pojašnjenje onih koji su od početka uključeni u projekat Trg oslobođenja-Alija Izetbegović i raspolažu relevantnim informacijama, a to su: Alma Destanović sekretarka organa državne uprave, Amela Kulaglić-Herco pomoćnica načelnika za urbanizam, Adis Hadžović pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove, Aldiana Kavazović pomoćnica načelnika za privredu i Adela Plakalo po ovlaštenju pomoćnica načelnika za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove.

Za projekat koji je najavljen na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović poduzete su aktivnosti u koje su uključene sve relevantne institucije: Ministarstvo prostornog uređenja i građenja KS, Zavod za planiranje KS i Zavod za zaštitu kulturno-historijskih spomenika i u realizaciju projekta smo potpuno sigurni, jer za sva naša obećanja dokaz su djela i projekti na terenu, za razliku od vas iz OO SDA Stari Grad koji dajete samo prazna obećanja. Vaši maliciozni komentari i pokušaj da prikažete Stari Grad kao općinu u kojoj se ništa ne radi i ništa ne valja, zapravo su pokazatelj koliko vam svaki napredak smeta i teško se nosite s tim. Kontradiktorni ste jer je upravo vaš kandidat za načelnika na predstojećim lokalnim izborima svojevremeno, tačnije 2016. godine, ponosno je išao za načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem i divio se njegovim projektima na terenu kao i priznanjem koje su mu odavali građani za ono što je on kao načelnik sa svojom administracijom uradio u Starom Gradu. Čak štaviše, smislio je i novu krilaticu za političku partiju koju je osnovao načelnik Ibrahim Hadžibajrić – NBL (ili, kako je Pušina znao govoriti “Ne valja Bosnu Lagati”).

Na prostoru bivšeg Feroelektra, gradnju vrši privatni investitor, a ne Općina Stari Grad. Za radove je pribavio potrebne dozvole i prijavio početak gradnje u maju ove godine. Investitor (a, ne Općina Stari Grad) dužan je završiti sve radove, zaključno sa fasadom i svim priključcima na komunalnu infrastrukturu u roku od četiri godine od dana pravosnažnosti odobrenja za građenje. Zapanjujuće je koliko OO SDA Stari Grad ne zna ili ne želi da zna, a istovremeno nude građanima kandidata za načelničku poziciju – istog onog za čiju je odbranu pred sudom izdvojen novac građana (odobren od strane Općinskog vijeća za odbranu više građana), a za koji postoje sumnje da je od strane tog istog kandidata iskorišten za kupovinu titule doktora pravnih nauka (73+).

Na svaki pokušaj obmanjivanja javnosti i umanjivanja značaja i rada ove lokalne samouprave od sada ćemo djelovati na ovaj način i javno ukazivati na laži koje OO SDA Stari Grad ili bilo ko drugi pokuša plasirati u javnost. Općinski odbor SDA Stari Grad, na čelu sa Abdulahom Skakom, kojeg je – kao što je javnosti već poznato, na poziciju gradonačelnika Sarajeva postavio Asim Sarajlić, a nisu ga birali građani općine Stari Grad ili Kantona Sarajevo, trebao bi prestati sa sramoćenjem naše najstarije stranke – SDA u kojoj itekako ima čestitih i sposobnih ljudi.

Umjesto toga i pokušaja da diskredituje druge ljude, neka Abdulah Skaka nastavi sa slikanjem i predstavljanjem svoga rada. A, možemo nabrojati i neke projekte koje je pompezno najavljivao, a nikad nije realizovao poput: projekat Muzej “Mersad Berber” iz kojeg se neobjašnjivo povukao, izgradnja Vodenog mosta, izgradnja ziplinea na relaciji Močila-Bijela tabija, mini hidrocentrale na Miljacki i drugi. Prestanite svojim izjavama i napadima na one koji rade i imaju rezultate sramotiti stranku iz koje dolazite, ako ništa drugo, iz poštovanja prema rahmetli Aliji Izetbegoviću koji je itekako puno uradio za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.

Prestanite neosnovano prijavljivati ljude samo zato što vama u Općinskom odboru SDA Stari Grad, Abdulahu Skaki i Jusufu Pušini smetaju oni koji rade jer trebate biti svjesni činjenice da će svi za svoje postupke odgovarati.

Na kraju, još jednom pozivamo sve političke subjekte da se tokom predizborne kampanje suzdrže od izjava kojima narušavaju ugled ove lokalne samouprave, kao i umanjuju rad i doprinos državnih službenika i namještenika. Više je nego evidentno koliko su do sada Općina Stari Grad i općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić dobili priznanja za svoj rad, a ta priznanja dodijelila su nam nezavisna tijela koja prate naš rad.

Treću godinu zaredom je Općina Stari Grad je od strane inicijative Istinomjer proglašena najtransparentnijom općinom u BiH sa čak 72% ispunjenih indikatora, dok je načelnik Hadžibajrić ispunio 84% datih obećanja građanima. Na kraju, hvala i OO SDA Stari Grad što vjerno prati rad Općine Stari Grad, općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića i najavljene projekte.