Predsjednik SDS-a

Šarović: Ključni nosilac prevara je SNSD

sarovic

Dodik je na sjednici Predsjedništva BiH 27. avgusta pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa RS-a na pitanju angažmana strane agencije koja bi trebala pratiti izborni proces u BiH

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović najavio je danas (7. septembar) na konferenciji za novinare u Banjaluci, uoči početka sjednice Skupštine Republike Srpske (RS), da će ta stranka učestvovati na sjednici, ali neće glasati za povredu vitalnog interesa kada je riječ o odobravanju zaključenja Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES).

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske će na posebnoj sjednici razmatrati veto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz RS-a Milorada Dodika na Odluku Predsjedništva BiH o odobravanju zaključenja Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme.

Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a zakazana je na Dodikov zahtjev.

“Onaj ko želi poštene izbore, neće pokretati vitalni interes, a onaj ko to ne želi, to će uraditi. Milorad Dodik je koristio Međunarodnu organizaciju nekoliko puta. Radi se o memorandumu o tehničkoj pomoći koja se pruža samo na zahtjev lokalnih vlasti. Pružaju tehničku pomoć i to je odlična prilika da smanjimo izborne prevare u izbornom procesu. Ključni nosilac prevara je SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokarata, čiji je Dodik predsjednik, prim. red.) i njegovi sateliti koji iza ovakvog benignog pitanja traže vitalne interese”, kazao je Šarović.

Dodik je na sjednici Predsjedništva BiH 27. avgusta pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa RS-a na pitanju angažmana strane agencije koja bi trebala pratiti izborni proces u BiH, ocjenjujući da “postoji opasnost od direktnog miješanja u izborni proces, te da se radi o cyber sigurnosti”.

Za druga dva člana bh. Predsjedništva pomoć međunarodne agencije izbornom procesu nije sporna. Željko Komšić i Šefik Džaferović su na sjednici Predsjedništva 27. avgusta podržali odluku o potpisivanju Memoranduma sa IFES-om.

BiH sa IFES-om sarađuje još od 2001. godine i uspostave prve državne Izborne komisije.

IFES je osnovan u Vašingtonu 1987. godine i do sada je u 145 zemalja radio isključivo na gradnji kapaciteta izborne administracije, prije svega, državnih izbornih komisija, te na edukciji i informisanju birača sa posebnim akcentom na osjetljive kategorije.