Saopćenje za javnost

SDA: Nedopustive debate u kojima se promoviše relativistički diskurs o agresiji na BiH

120456668_2822147958016892_1115657317835466149_n

Navedeni program je osmišljen u Srbiji, od strane „Centra za ratnu traumu iz Novog Sada“, a Udruženje “Pravi požar” i Fondacija „Boris Divković“, tvrde iz SDA

Povodom radionice „Veterani i mladi“, održane u organizaciji sarajevske Fondacije “Boris Divković” nazvane po bivšem predsjedniku Naše stranke i koja djeluje kao dio Naše stranke, dužni smo da upozorimo javnost da su nedopustive debate u kojima se promoviše relativistički diskurs o agresiji na Bosnu i Hercegovinu a koji provode Naša stranka i njihove strukture, kaže se u saopćenju SDA i dodaje:

Navedeni program je osmišljen u Srbiji, od strane „Centra za ratnu traumu iz Novog Sada“, a Udruženje “Pravi požar” i Fondacija „Boris Divković“ ga realizuju na području Bosne i Hercegovine kroz dijalog “Veterani i mladi”. Udruženje radi na navodnom pomirenju, po njihovoj interpretaciji „tri zaraćene strane u BIH“, bez jasne distinkcije i pravljenja razlike između oslobodilačke i antifašističke borbe Armije Republike Bosne i Hercegovine s jedne strane i genocidne Vojske Republike Srpske s druge, te Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji je presuđen u Hagu za Udruženi zločinački poduhvat u Bosni i Hercegovini.

Na sličnom skupu koji je organizovao „Centar za nenasilnu akciju“ u Sarajevu gostovao je Walter Manoschek – sadašnji član Dodikove komisije za Srebrenicu.
Za bilo koju vrstu razgovora o pomirenju u BIH potrebno je da se ostvari osnovni i jedini preduslov – pravda tj. hapšenje i presuda svih ratnih zločinaca iz snaga koje su radile na pokušaju uništenja Bosne i Hercegovine, te da se posljedično ukinu svi recidivi genocida u Bosni i Heregovini.

Postavljamo jednostavno pitanje; Da li je zamislivo da su pomirenje u Evropskoj Uniji gradili oni koji nisu priznavali Holokaust ili sam karakter Drugog svjetskog rata? Da li bi pomirenje u Evropskoj Uniji bilo moguće da se negirao Holokaust, agresija nacista na druge zemlje i zločini nad njihovim građanima? Nažalost, Naša stranka i njeni dužnosnici i fondacije već duži period u javnom prostoru promovišu relativistički diskurs o karakteru ratnih dešavanja u BIH koje se oslikavaju u izjavama predsjednika Naše Stranke Predraga Kojovića o traženju „najmanjeg zajedničkog imenitelja“ o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, te revizionističkim stavom Fortine Vlade što je kulminiralo prikazivanjem filma o negiranju genocida u Srebrenici na TVSA na godišnjicu genocida 11. jula.

Posebno zabrinjava što im stranke iz Sarajeva, koje se predstavljaju kao probosanske i crpe mandate iz bošnjačkih glasova, daju legitimitet i učestvuju u koaliciji s Našom strankom u Kantonu Sarajevo.
Stoga, pozivamo Fondaciju „Boris Divković“ i Našu stranku da prije ovakvih skupova naprave skup o genocidu i agresiji na Bosnu i Hercegovinu, a Udruženje „Pravi požar“ da prvo prizna genocid te radi na osudi svih ratnih zločinaca, a onda je dobrodošlo da prave skupove na temu pomirenja.

Pozivamo javnost u Sarajevu, akademsku i medijsku zajednicu, relevantna udruženja i same građane Sarajeva da s pažnjom prate ovakve pojave i pristupaju im na jedini ispravan način – da je samo jedna i vrlo jasna istina o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, te da razgovora o činjenicama i presudama međunarodnih sudova i traženja „najmanjeg zajedničkog imenitelja“ ne može i ne smije biti.