donesena odluka

Stranke HNS-a zajedno na Lokalnim izborima 2020. godine

HNS – Sjednica Orasje

U priopćenju se navodi kako je postignut visok stepen saglasnosti na pronalaženju rješenja za održavanje lokalnih izbora u Mostaru ove godine, te kako će izaslanstva nastaviti usaglašavati načela i stavove oko izmjena Izbornog zakona, uzimajući u obzir odluke Ustavnog suda BiH i presude Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) kroz raspravu o lokalnim izborima, na sjednici održanoj u četvrtak u Orašju, došlo je do Zaključka i Odluke o zajedničkom nastupu stranaka HNS-a na Lokalnim izborima 2020. godine. Odluka se posebno odnosi “na sredine gdje je hrvatski narod izložen svojom brojnošću i mogućnosti preglasavanja”.

Raspravljajući o ovoj temi, stranački predstavnici unutar HNS-a također su istaknuli kako će se formiranje svih listi raditi uz dogovor, a izuzetak će biti u sredinama gdje su Hrvati većina. HNS će u tim sredinama ići s više kandidata i listi, priopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

Predsjedništvo je raspravljalo i o izmjenama Izbornog zakona, okviru legitimnog predstavljanja na svim nivoima vlasti u BiH, naglašavajući izbore u Gradu Mostaru, legitiman izbor u Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

U priopćenju se navodi kako je postignut visok stepen saglasnosti na pronalaženju rješenja za održavanje lokalnih izbora u Mostaru ove godine, te kako će izaslanstva nastaviti usaglašavati načela i stavove oko izmjena Izbornog zakona, uzimajući u obzir odluke Ustavnog suda BiH i presude Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Razmatran je i prijedlog transformacije Vlade FBiH, kao i prijedlozi za ukidanje neustavnih ministarstava i prijedlozi za formiranjem novih kao i razdvajanjem već postojećih ministarstava.

Na sjednici Predsjedništva predstavljene su i smjernice djelovanja HNS-a u budućem periodu, uz ustavnopravni okvir djelovanja HNS-a. Smjernice su, kako se navodi u priopćenju, bazirane na strateškom dokumentu, odnosno Deklaraciji s posljednjeg zasjedanja HNS-a.

Prema raspravi, uz dopunjeno izdanje smjernica, Predsjedništvo će na idućoj sjednici donijeti konačan dokument, stoji u priopćenju.