Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasadorica Cormack obišla nacionalni spomenik Most na Žepi

Рогатица – Кормак – Мост на Жепи – по

Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack u ponedjeljak je posjetila Žepu i tom prilikom obišla nacionalni spomenik – Most na Žepi, na kojem su nedavno okončani radovi urgentne stabilizacije mosta.

Sredstva u iznosu od 62.600 dolara za ovaj projekt donirao je Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa, pri Ambasadi SAD-a u BiH. Organizirano je i postavljanje informativne ploče s osnovnim podacima o ovom izuzetno vrijednom dobru.

U starijim zapisima i putopisima nema podataka o graditelju i vremenu izgradnje Mosta na Žepi, ali se pretpostavlja da je sagrađen krajem 16. stoljeća. Most koji se nalazio na ušću rijeke sve do 1966. godine, demontiran je i rekonstruiran na drugoj lokaciji zbog izgradnje HE Bajina Bašta. Njegova nova lokacija nalazi se 500 metara od naselja Žepa.

Most na rijeci Žepi nalazi se na Listi ugroženih spomenika BiH od 2005. godine, zbog oštećenja konstrukcije, pukotina i deformacija koje mogu uzrokovati daljnje propadanje.

Cilj projekta bio je dovođenje konstrukcije mosta u stabilno stanje s dovoljnim nivoom sigurnosti, uvažavajući kriterije nosivosti, upotrebljivosti i trajnosti, te omogućiti implementaciju ostalih faza projekta restauracije kada se za to osiguraju sredstva.

Partneri u implementaciji projekta bili su Mjesna zajednica Žepa, Opština Rogatica i Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske.

Projekt restauracije Mosta na Žepi, kao i ostali projekti rehabilitacije nacionalnih spomenika BiH su od izuzetnog značaja za cjelokupnu bh. baštinu, a njihova implementacija predstavlja nastavak uspješne dugogodišnje saradnje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Vlade SAD-a koja se odvija putem Ambasade SAD u Sarajevu, saopćeno je iz Sekretarijata Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.