Andrić pisac koji otvara nove vidike i čije teme treba ispisivati

andric babic

Okruglim stolom “Naslijeđe Ive Andrića – danas i sutra”, na kojem su govorili Ivan Lovrenović, Josip Mlakić, Svetislav Basara, fra Ivan Nujić u prostoru Barutane tvrđave Stari grad u Travniku, završen je prvi dan književne manifestacije “Lašvanski knjižarij – festival riječi” koja se ove sedmice održava u Vitezu i Travniku.

Svetislav Basara je ovom prilikom rekao da su pisci poput Andrića, Krleže, Crnjanskog blagodati za male kulture i male jezike, ali i prokletstvo.

Smatra da to “prokletstvo“ gura nove naraštaje da traže nove puteve i da djeluju uz ograničavanja inspirativno, inovativno. Navodi također da se Andrić može i u budućnosti percipirati na bezbroj načina.

Za Ivana Lovrenovića, Andrić nije samo pisac Bosne, ali i tu Bosnu koju je Andrić ispisao treba ispisati ponovo.

-Ali, radikalno ponovo. Andrićeva književnost će ostati takva kakva jest. Ona će i u budućnosti sigurno biti moćna, sigurno i moćnija nego dosad. Ali njegove opsesivne teme su toliko formativne i živa materija. To je materija koja nas određuje. U smislu književnih mogućnosti ona, ne da otvara, nego nalaže da bude ispisana ponova – stav je Lovrenovića.

Fra Ivan Nuić govorio je o iskustvu čitanja Andrića iz vizure franjevca, jer bosanski franjevci su tema o kojoj je Andrić puno pisao.

Prije održavanja okruglog stola o Andriću u kome je, istina, malobrojna publika istinski uživala u Barutani, prikazan je scensko-književni kolažni program o nobelovcu “Sve moje je iz Bosne“ koji je producirao Zavičajni muzej Travnik.

Organizatori Festivala su Udruga za humani i održivi razvoj “Klik” sa sjedištem u Dolcu na Lašvi, u partnerstvu s Udrugom “KulturANTI” iz Sarajeva.

A dok se ovaj festival riječi održava od 20. do 24. septembra, u Franšiznom centru Vitez traje Sajam knjige.