Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad” u Narodnom pozorištu Sarajevo

predstava_azis_ili_svadba_koja_je_spasila_zapad

Predstava Hrvatskog narodnog kazališta Split “Aziz ili svadba koja je spasila Zapad” bit će odigrana večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo u okviru programa Modul Memorije 2018, a predstava gostuje u sjećanje na Predraga Lucića.

Predstavu je režirao Dino Mustafić, rađena je po tekstu Predraga Lucića, a to je ujedno i posljednja predstava napravljena po Lucićevom tekstu za njegovog života.

Lucić je bio hrvatski novinar i književnik ali i pozorišni redatelj koji jest odustao od svoje prvotne profesije ali ne i od pozorišta. Svojim “Azizom”, duhovitom i mudrom tragikomedijom koju sam određuje kao “comedie franchise po motivima Pira malograđana Bertolta Brechta” pozornici se vraća tematizirajući na svoj poznati anarhični način temu različitoga i drugačijega te predrasude i strahove suvremenoga globaliziranog svijeta; prestrašenog ne toliko nepoznanicama što ih to “drugačije” doista donosi koliko našim vlastitim mentalnim klišejima.

– Među junake Brechtovog “Pira malograđana” doveo sam Aziza, čovjeka o kojem veseli svatovi ne znaju ništa, osim što na osnovu njegove tamne puti i neprilagođenosti zadanoj situaciji zaključuju da se radi o nekakvom Marokaneru, Arapinu ili tako nečem, pa da se samim tim radi i o potencijalnom teroristu. Takva je reakcija nažalost očekivana, jer ih dežurna propaganda planetarnog rata protiv terorizma uči da o “svima njima” razmišljaju kao o bombašima – samoubojicama. Moj tekst govori o industriji straha koja dodatno izluđuje već ionako pomahnitale stupove konzumerističkog društva – osvrt je Predraga Lucića iz 2008. godine, saopćeno je iz Modula Memorije.

Lucić je za predstavu “Aziz ili svadba koja je spasila Zapad” nagrađen Juditom na 63. Splitskom ljetu.