Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bijenale umjetnost minijature BiH: Pobjednik gavranovim perom slikao jezero

bijenale minijature (9)

Proglašenjem najboljih radova danas su se u Bosanskom kulturnom centru Tuzla završile devete Bijenale umjetnost minijature Bosne i Hercegovine. Glavnu i nagradu za crtež dobio je Mujo Grbić, dok je nagrada Aleksandar Aco Adamović pripala Darku Jovanoviću. Muhamed Bajramović nagrađen je za skulpturu i instalaciju, a Enes Kavgić za slikarstvo, javlja Anadolu Agency (AA).

“U ta nepretenciozna tri crteža urađena gavranovom peruškom sublimirano je 30 godina rada. Mislim da je žiri osjetio to, a meni je drago zbog nekih drugih ljudi. Moram se sjetiti Aleksandra Ace Adamovića i Nisveta Džanke, jer mi smo se čamcem i jezerom Modrac bavili mnogo prije i Džanko je prve kadrove emisije ´Pozitivna geografija´ snimio upravo u čamcu, na Modracu. Danas je godišnjica smrti Aleksandra Ace Adamovića, koji je od početka bio dio svega ovoga, a minijatura je izuzetan rad, koji sam po sebi pruža velike mogućnosti za istraživanje i eksperimentiranje”, izjavio je Grbić, koji je po profesiji arhitekt.

Jovanović, inače veterinar iz Osijeka, dobio je nagradu koja nosi ime Aleksandra Ace Adamovića, čovjeka koji je idejni tvorac bijenala. Prema njegovom mišljenju, rijetki se bave minijaturom, a razlozi za to su uglavnom komercijalni.

“Studirao sam veterinu, a slikarstvo se stalno naslanjalo na moju veterinu i ovo je čisti rezultat mog rada, studiranja, bavljenja anatomijom, slikarstvom i bavljenja motivima da bih došao do ovoga. Kada sam rekao komercijalni razlozi, mislim na to da je minijatura veoma mala i malo košta, ali minijaturom se bavi svaki umjetnik i kada priča na telefon, i kada gleda televiziju, on uvijek nešto radi i na kraju to može iskoristiti. Svi se bavimo minijaturom, ali nemamo priliku izlagati, a ovo je fantastična stvar. Tuzla ima tu tradiciju da podstiče minijaturu kao nešto što je bitno i ravnopravno sa ostalim djelima”, rekao je Jovanović.

Za selekciju ovogodišnjih Bijenala umjetnost minijature Bosne i Hercegovine pristiglo je 609 od 200 autora iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Austrije i Holandije, a predstavljeno je 455 radova od 149 autora. U okviru bijenala, narednih dana planirano je održavanje radionica o izradi minijature, a radionicama će prisustvovati učenici šest srednjih škola iz Tuzle.