“Bosanska bajka” ponovo u BKC-u

bosanska-bajka

Pozorišna predstava „Bosanska bajka“ koju je režirao Nedim Malkočević, a koju je do sada pogledalo nekoliko hiljada djece, sutra će, 18. novembra 2017. godine, sa početkom u 12 sati, ponovo biti izvedena na sceni Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.

Bit će ovo 16. izvođenje predstave koja je do sada izvođena u Tuzli, Banjaluci, Živinicama, Maglaju, Kotor Varošu, Janji, Osmacima i Zvorniku.

Ovo je nastavak uspješnog pozorišnog puta predstave koja na bajkovit i jedinstven način govori o bosanskim vrijednostima, jeziku, kulturi, historijskom naslijeđu i ljepotama Bosne i Hercegovine. „Bosanska bajka“ će i u narednom periodu biti izvođena za učenike širom naše zemlje.

Bosanska bajka govori o troje prijatelja, koji nakon otvaranja čarobne knjige u muzeju ostanu začarani. Kako bi se oslobodili, oni moraju pronaći ključ tajne zvane Bosna. U svojoj pustolovini, Damir, Maja i Dino upoznaju vilu sa Majevice koja ih uči o sevdalinci, ribara iz Krajine koji ih uči o starim bosanskim riječima, te dolaze do Vlašića, gdje uče o tradicionalnim bosanskim jelima.

Kroz predstavu su prikazane bosanske prirodne ljepote i stećci, koji pomažu prijateljima da pronađu tajni bosanski ključ.

U predstavi igraju Feđa Zahirović, Hasiba H. Mehmedović i Hasan Sušić.

Scenografiju je radio Hari Ejubović, tekstove pjesama je pisao Samir Karić, muziku za pjesmu “Domovina” je komponovala Mirela Ibrahimović Mehanović, svjetlo majtor je Husein Ahmetašević, dok je ton majstor Ademir Omerćehajić.