Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brtan: Domovi kulture imaju poseban značaj

kazaliste_pozoriste_teatar

Dom kulture Jajce je centar kulturnih aktivnosti u tom gradu. Početkom godine dužnost direktora preuzela je Smiljka Brtan koja je u razgovoru za Fenu govorila o problemima sa kojima se susreće, brojnim aktivnostima te kulturne institucije i ulozi koju ima u kulturnim dešavanjima u Jajcu.

Brtan ističe da Dom kulture u svakom gradu pa tako i Jajcu treba imati poseban značaj i mjesto u kreiranju društvenog života jedne zajednice.

– Analizirajući postojeće stanje mogu kazati da „zgrada“ služi svojoj osnovnoj namjeni, a to je zadovoljavanje kulturnih potreba građana, ali žalosti činjenica da od 1968.godine kada je objekt izgrađen nije bilo značajnijih financijskih ulaganja, osim sanacije krova i kazališne dvorane – kaže direktorica Doma kulture Jajce.

Brtan ističe da je za svoju prvu godinu mandata kao osnovni cilj odredila da to bude godina promocije kulture i kulturnih događanja, ukazivanja na njihov značaj, uključivanje u takve aktivnosti što većeg broja sugrađana različite dobi kroz: razne promocije, kazališne predstave, književne večeri…

Brtan navodi da su potrebna ulaganja u infrastrukturu poput obnove stolarije, rješavanje pitanja grijanja kako bi Dom mogao aktivno raditi i tokom zimskih mjeeci kao i opremanje knjižnice.

Govoreći o ulozi kulture i umjetnosti te njenom značaju za Jajce, Brtan kaže da se nerijetko mogu čuti kritike na nedostatak kulturnih događanja u gradu.

-Svi željno iščekuju neko predstavljanje, promociju knjige, kakvu izložbu, književnu večer, predstavu, ali istina je da takvih događaja u gradu ima. Jajce je već prepoznato po određenim manifestacijama kao što su: Festival duhovne poezije i glazbe Plivske omahe – bosanskohercegovačko višeglasje. Ove godine dvanaesti po redu. Mogu kazati da su protekle bile u zaista dobrom ozračju. Prvi puta ove godine se uključila i Pravoslavna crkva sa svojim bogatim sadržajima – kazala je Brtan.

Dom kulture Jajce poznat je i kao organizator najstarije pozorišne smotre Pozorišnih/ kazališnih igara, koje će biti održane i ove godine u terminu od 1. do 9. jula, a selektor manifestacije je Almir Bašović koji je posao selekcije već završio.

– Za grad Jajce Kazališne igre kao najstariji festival kazališta u BiH su od velikog značaja. To je tradicija koja traje već 37 godina. U okviru 37. Kazališnih igara posjetitelji će imati priliku uživati u vrhunskim predstavama, kao i drugim sadržajima kao što su izložbe, okrugli stolovi, promocije knjiga, časopisa… -kazala je Brtan.

Likovna kolonija kao najmlađi projekt Doma kulture također se održava u sedmom mjesecu, ove godine po treći put. Značajna je po tome što okuplja umjetnike iz cijele BiH, a sva djela koja nastanu na Koloniji ostaju u vlasništvu Doma kulture.

Od aktivnosti tu su i Septembarske večeri – tradicionalno takmičenje amatera pjevača jajačkoga kraja. Od ove godine prvi put Dom kulture je organizator kulturno-zabavnog programa u povodu otvaranja Sajma turizma i eko proizvoda – Jajce.

– Radeći ovaj posao tek nekoliko mjeseci, uvidjela sam da većina javnog mnijenja posmatra kulturne ustanove i ljude koji promoviraju i kreiraju kulturni život u gradu kao konzumente koji ništa ne donose a samo troše. Mišljenja sam da i trošimo, ali da puno više doprinosimo u odnosu na ono što potrošimo – tvrdi Brtan dodajući da za sve manifestacije se traži pomoć i od resornih ministarstava sa svih razina.

Po njenim riječima općina je ta koja uvijek daje početna sredstva, dok za druge nisu sigurni do kraja godine.

– Nadamo se da će i ove godine kao i prethodnih imati dovoljno sluha i pozitivno odgovoriti na naše zahtjeve. Iskreno se nadam da će iduće godine financijska situacija biti povoljnija od ovogodišnje – zaključila je direktorica Doma kulture Jajce Smiljka Brtan u razgovoru za Fenu.

Brtan je rođena 1963. godine u Jajcu. Osnovnu i srednju školu završila je u tom gradu. Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Mostaru i stekla zvanje profesor razredne nastave. Zadnjih 15 godina radila je u Osnovnoj školi „13.rujan“ Jajce.

JU “Dom kulture Jajce“ Jajce osnovana je 2005. godine odlukom Općinskog vijeća Jajce s ciljem zadovoljavanja kulturnih potreba svojih građana, promicanja i očuvanja kulturne baštine, slobode stvaralaštva i prava na kulturno ostvarivanje.