Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Četiri dobra u BiH proglašena nacionalnim spomenicima

Komisije_ spomenika

Četiri dobra proglašena su nacionalnim spomenicima u Bosni i Hercegovini, što je odluka koju su na 17. sjednici Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika donijeli predsjedatelj Povjerenstva Radoje Vidović te članovi Amir Pašić i Goran Milojević.

Radi se o graditeljskoj cjelini – Kekeki-Sinanova (Bakarevića) džamiji u Sarajevu, povijesnom području – Nekropoli sa stećcima na lokalitetu Mramorje/Bektića brdo u naselju Bektići (Općina Srebrenica) te graditeljskoj cjelini crkve Sv. Nikole i crkve Rođenja Sv. Jovana Krstitelja sa pravoslavnim grobljem u Poljicama (Grad Trebinje) i grobljanskoj cjelini – Jevrejsko groblje u Travniku.

Zbog lošeg stanja u kojemu se Jevrejsko groblje u Travniku trenutno nalazi te usljed pojave klizišta, samonikle vegetacije koja ugrožava nadgrobnike i oštećenja na većem broju nadgrobnika, Povjerenstvo je donijelo zaključak da se ovo dobro uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH. Na toj Listi trenutno se nalazi 80 dobara.

Članovi Povjerenstva usvojili su izmjene i dopune Odluke o proglašenju povijesne građevine – Kapetanove kule u Bihaću nacionalnim spomenikom BiH. Izmjene i dopune odluke odnose se na preciziranje zaštićenog prostora i utvrđivanje mjera zaštite.

Osim toga, članovi Povjerenstva donijeli su i odluku o produženju režima zaštite za 18 dobara sa liste peticija.

Razgovarano je i o izboru BiH za članicu Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a. S obzirom na to da članstvo BiH u tom Komitetu nosi dodatne obveze, članovi Povjerenstva zaključili su da je potrebno unaprijediti suradnju s predstavnicima međunarodne zajednice. Povjerenstvo će u narednom razdoblju u punom kapacitetu biti na raspolaganju u pružanju stručne i svih drugih vrsta pomoći.

Također, na sjednici je razmotreno Izvješće sa monitoringa povijesnog gradskog područja Jajca koje se nalazi na Tentativnoj listi UNESCO-a te je zaključeno da se uputi dopis premijeru Vlade Federacije BiH i zatraži poduzimanje svih zakonom predviđenih radnji.

Zaključeno je da će Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika i predstavnici međunarodne zajednice i diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH nastaviti suradnju i u budućnosti, saopćeno je iz Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika.