Dautović: Manifestacijom želimo pokazati nasmijano svijetlo lice islama

ferid_dautovic

Musliman mora moralne vrijednosti kojima nas uči dragi Bog i Poslanik a.s. afirmirati. Mi koji se deklarišemo kao muslimani, moramo nastojati i živjeti tako da drugi u nama prepoznaju tu finoću, radost koju je nagovještavao Poslanik a.s., želimo pokazati to nasmijano svijetlo lice islama – kazao je za Fenu glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović povodom kulturno-vjerske manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku ”Selam, ya Resulallah” koju organizira Medžlis IZ Sarajevo, naglašavajući da je ona upravo u tom duhu.

Manifestacija će večeras svečano biti otvorena na platou Baščaršijske džamije podjelom mevludskog šerbeta, kolača i kafe.

Dautović je kazao da je cilj manifestacije predstaviti poslanika Muhammeda a.s. u svjetlu Kur'ana, Sunneta, onako kako su ga drugi vidjeli, osjećali način njegova života, njegovu prisnost i predanost Bogu dragom, ali i ljudima s kojima je živo i radio.

U Kur'anu je, kako je kazao, naznačen kao milost Božija, onaj koji donosi radosnu vijest, kao svjetiljka koja sija i sam Poslanik a.s. je radosna vijest, jer je primijenio sve što je Bog dragi objavljivao, a ta njegova praksa je najbolja praksa i najbolji put za život koji je pun sreće i zadovoljstva i to svjetlo poslaničko i danas sija, ima istu snagu kao što je imao na početku objave.

– Mi u Bosni i Hercegovini zbog tog svjetla ‘Nuri Muhammeda’, i te duhovne energije i snage kojom Poslanik i danas isijava, imamo čestite i dobre muslimane koji svoj život poistovjećuju ili žele da poistovijete sa životom poslanika, u svakom njegovom životnom segmentu kojeg je on živio – kazao je Dautović.

Poslanik je tim svjetlom ‘Nuri Muhammed’ osvajao ljudska srca, kako na početku svoje misije, tako i danas.

Dautović je podsjetio da je Muhammed a.s. posebno volio i družio se sa mladim ljudima, a njegovi prvi saradnici bili su mladi ljudi.

– Kroz manifestaciju želimo da posebno mladim ljudima predstavimo poslanika Muhammeda a.s., u vremenu u kojem živimo i u kojem su neke moralne vrijednosti potpuno zaboravljene, da vraćamo te vrijednosti, osnažujemo ih, kako bi mladim ljudima Poslanik a.s. bio uzor, ali i dodatna snaga, energija i volja koja će im pomoći da svoj život žive moralno i čestito, onako kako je živo Poslanik a.s. – istakao je Dautović.

Zaključio je da u vrijeme islamofobije koja je zahvatila svijet, želimo da dajemo i pružamo pravu sliku islama, neopterećenu percepcijama koje mnogi nude, neopterećenu strahom od islama i muslimana.

Pozvao je građane Sarajeva da od 20. novembra do 15. decembra prate 34 programa manifestacije, kojom se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s., te promoviraju univerzalne vrijednosti islama, ljubav, solidarnost, altruizam, volonterizam, kojima je učio i pozivao Poslanik, a.s.

Manifestaciju, koja će trajati do 15. decembra, večeras će otvoriti muftija Sarajevski Enes Ljevaković, a dobrodošlicu građanima i gostima će poželjeti i Ferid Dautović.