Deset dobara proglašeno nacionalnim spomenicima u BiH

Munarica Kotlinog1

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine donijela je jučer na sjednici odluke o proglašenju deset dobara nacionalnim spomenicima, saopćeno je iz te komisije.

To su: Historijsko područje – nekropola sa stećcima na lokalitetu Grebnice u naselju Drinsko, općina Višegrad, Historijsko područje – nekropole sa stećcima na lokalitetima Krstovi i Borike (Bare-Sudari) u naselju Bare u općini Konjic, Historijsko područje – Stari grad Kaštele u općini Kiseljak, Graditeljska cjelina franjevačkog samostana i crkve Sv. Nikole Tavelića u Tomislavgradu, Ambijentalna cjelina – ulice Kralja Petra I Karađorđevića i Mladena Stojanovića u Banjoj Luci, Graditeljska cjelina – katolička crkva Sv. Ilije proroka i župna kuća u Solakovoj Kuli u općini Konjic, Graditeljska cjelina – mjesto i ostaci džamije s mejtefom u Bandolu kod Guče Gore, općina Travnik, Historijski spomenik – Munarica Kotlinog (Kotlevijinog) mesdžida u Mostaru, Historijsko područje – crkva Sv. Roka u selu Trebimlje, općina Ravno i Graditeljska cjelina – kapela Gospe Lipničke u Srednjoj Lipnici, Grad Tuzla.

Komisija je zaključila da se “Historijsko gradsko područje Počitelja“ uvrsti na Listu ugroženih spomenika zbog oštećenja na pojedinačnim spomenicima unutar historijskog područja. Lista ugroženih spomenika predstavlja listu prioriteta koje utvrđuje Komisija, a za koje je potrebno provesti aktivnosti neophodne za njihovo spašavanje te na taj način spriječiti njihovo potpuno uništenje.

Na Listi ugroženih spomenika trenutno je 79 dobara.

Članovi Komisije donijeli su i odluke kojima se utvrđuje da dva dobra ne ispunjavaju kriterije za proglašenje nacionalnim spomenicima. To su džamije u Oplećanima i Omerovićima, u općini Tomislavgrad.