Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Učesnici iz 13 bh. gradova u manifestaciji “Noć teatra za BiH”

Noć teatra – bnp zenica

Bosansko narodno pozorište Zenica već osmu godinu je koordinator Evropske manifestacije “Noć teatra – Noć teatra za BiH”, koja se tradicionalno održava treće subote u novembru.

Zemlje učesnice međunarodne teatarske manifestacije “Evropska noć teatra”, koja okuplja i ujedinjuje evropske teatarske djelatnike s njihovim publikama su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Belgije, Srbija, Crna Gora, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska i Slovačka.

Prema riječima producenta “Noći teatra za BiH” Hazima Begagića, ova manifestacija koja se održava večeras, ima za cilj promovisanje i afirmaciju scensko-izvedbenih umjetnosti, te pozorišne umjetnosti i u svojoj prirodi vrlo je otvorena i pruža velike mogućnosti u svojim programima.

Na ovogodišnjoj “Noći teatra za BiH” sudjeluje 24 učesnika iz 13 bh. gradova sa svoja 34 programa, a održavaju se u Banjoj Luci, Tuzli, Sarajevu, Srebreniku, Travniku, Kaknju, Zenici, Mostaru, Laktašima, Prijedoru, Brčkom i Konjicu.

U programima ove godine učestvuje sedam profesionalnih teatarskih kuća, amaterska pozorišta, centri za kulturu, nevladine organizacije, škole, ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje, fakulteti i akademije, te festivali.

Programski sadržaj obuhvata 16 predstava, šest radionica za djecu i odrasle, pet online dokumentarnih izložbi, foto shootinge, slušanje radijskih drama, projekcije filmova, prigodan muzički i koncertni program.