Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fahira Hasedžić prepoznatljiva po koreografijama i narodnim nošnjama

Fahira Hasedzic1

Kad u Engleskoj kažete folklor, prva asocijacija među ljudima porijeklom iz BiH u vezi s tim je Fahira Hasedžić, koreografkinja koja dvije decenije stvara folklorne sekcije na Otoku.

Postavila je temelje folklornim grupama u Nottinghamu, Birminghamu i Derbyju, odgojila niz mladih folklorista koji su postali uspješni ljudi i čija su djeca sad Fahirini učenici.

Nakon 20 godina volonterskog rada još se nije umorila te i dalje s velikom ljubavlju vodi folklorne sekcije “Bosanski biseri” iz Derbyja i “Mladost Bosne” iz Birminghama.

Osim što djecu uči vještinama folklora, Fahira je poznata i po tome što na svojoj kućnoj mašini šije narodne nošnje u kojima djeca nastupaju. Njene nošnje od početka milenija krase vitrine muzeja u Nottinghamu, a odnedavno i prostorije “Derby Museum and Art Gallery”.

O tome kako su narodne nošnje zaintrigirale engleske kustose i kako su odlučili da ih postave u muzej, kaže da zasluga za to ide na adresu bh. udruženja u Derbyju i folklorne sekcije “Bosanski biseri” koja djeluje u okviru asocijacije.

Brojni nastupi te folklorne grupe doprinijeli su da je ona postala prepoznatljiva i po svojim raznovrsnim koreografijama i prelijepim narodnim nošnjama.

– Tačka na “i” je došla kad su predstavnici muzeja iz Derbyja vidjeli našu postavku u prostorijama Bosanskog centra i od rukovodstva asocijacije zatražili da je prenesu u prostorije muzeja – kaže Hasedžić.

U toj postavci su četiri narodne nošnje koje je specijalno sašila za tu stalnu postavku u prostorijama Udruženja. Osim nošnji, tu je i niz drugih predmeta koji posjetiocima kazuju mnogo o historiji naše države.

Izložba pod nazivom “Our Life, Our Transition” svečano je u prostorijama muzeja u Derbyju otvorena krajem oktobra, a ta postavka bit će dostupna javnosti do polovine januara kad će ponovo biti vraćena u prostorije Asocijacije.

– Naravno, svečano otvaranje izložbe nije moglo proći bez nastupa “Bosanskih bisera”, niti bez tradicionalnih bh. kulinarskih specijaliteta koje su za tu priliku pripremile vrijedne domaćice iz bh. udruženja – naglasila je.

U informaciji dostavljenoj Feni iz BHDInfodeska navodi se da je suradnja na kulturnom planu, bh. asocijacije i “Derby Museum and Art Gallery” još jedan primjer kako se kvalitetno integrirati, a ne asimilirati u britansko društvo, kako na suptilan način njegovati tradiciju i kulturu Bosne i Hercegovine.