Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Festival MESS od 29. septembra otvoren za sve

mess333

Festival MESS svojim konceptom i idejom je više od jednog velikog kulturnog i teatarskog događaja, istakao je direktor festivala Nihad Kreševljaković, najavljujući 58. izdanje festivala koji će se održati od 29. septembra do 6 oktobra 2018. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Danas je predstavljen i ovogodišnji vizuelni identitet festivala za koji je sada već tradicionalno zaslužna Agencija Fabrika, prošlogodišnji dobitnik nagrade Zlatni lovorov vijenac.

“U svojoj suštini Festival MESS je kontinuirana manifestacija multikulturalizma i internacionalizma, manifestacija kosmopolitizma i jedne posvećenosti da ovaj prostor predstavimo u njegovoj najvećoj širini, prelazeći preko svih granica, a približavajući se čovjeku, njegovom stvarnom potencijalu, njegovoj intelektualnoj širini i duhovnoj dubini“, rekao je Kreševljaković.

Naglasio je da će publika imati priliku pogledati 23 predstave iz 17 država sa četiri kontinenta, uz učešće 500 umjetnika i umjetnica. Kako je najavljeno, u posebnom fokusu bit će MESS forumi gdje će se razgovarati o društvenim temama u kontekstu predstava koje će publika imati priliku gledati, a neka od pitanja kojima će se festival baviti na sceni i van nje su diskriminacija, empatija, porodica, granica, etika, odgovornost i ljubav.

Kao inspiracija za vizuelni identitet 58. Festivala MESS uzet je Gian Lorenzo Bernini, talijanski umjetnik koji se smatra za jednog od najznačajnijih skulptora 17 vijeka i najznačajnijeg skulptora baroka.

Svojevrstan domaćin festivala MESS i ove godine će biti Narodno pozorište Sarajevo. Vršilac dužnosti direktora Izudin Bajrović kazao je da će ova institucija na raspolaganje staviti sve kapacitete kako bi publika mogla uživati u festivalskim sadržajima.

“Festival MESS se treba podržati u onom kvalitetu koji on zaslužuje i ima. Sada kada imamo predstave iz cijelog svijeta, drago nam je da možemo pratiti šta su to novi trendovi u teatrima sa svih kontinenata“, kazao je Bajrović.

Sa centralnom temom “Otvoreni za sve“ predstojeći 58. internacionalni teatarski festival MESS zvanično će u subotu, 29. septembra, u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoriti istoimena predstava argentinske rediteljice i koreografkinje Constanze Macras.