Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Festival “Travničke pozorišne svečanosti” publici donosi deset predstava

CABAres CABArei sokolovic zijah

Monodramom “Sedam kora ili jedan sasvim običan radni dan”, u Travniku je sinoć počeo festival “Travničke pozorišne svečanosti”, u okviru kojeg će do 7. aprila biti izvedeno ukupno deset predstava.

Članica organizacijskog odbora Maja Đurić kazala je Feni kako publika može očekivati sedam predstava za odrasle i tri za djecu, u izvedbi glumačkih ansambala iz Travnika, Viteza, Tuzle, Banja Luke i Makarske.

Specijalni festivalski gost, 3. aprila , bit će glumac Zijah Sokolović, s komedijom “Kobajagi donijela me roda”.

– Imat ćemo i dvije profesionalne radionice, dakle, zaista bogat program. Ove godine akcent je na educiranju publike, a novina je i otvaranje edukacijskog centra, kojem je cilj informiranje ljudi o umjetnosti, odnosno teatru, i općenito ponašanju i stavovima kada je kultura u pitanju. Kultura ne može bez edukacije, a ni edukacija bez kulture – kazala je Đurić.

Festival će biti održan na dvije scene, odnosno u velikoj dvorani i novouređenoj kamernoj sceni Centra za kulturu Travnik, a ulaz na većinu predstava bit će besplatan.

Festivalskim programom, za večeras je predviđena predstava “Zaljubljeni car”, u izvedbi Kazališta mladih “Korifej” iz Nove Bile.