Film “Muškarci ne plaču” bh. kandidat za Oscara

muskarci ne placu film44

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine, uz podršku Općine Stari Grad Sarajevo i Fondacije za kinematografiju, izabralo je film “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića za ovogodišnjeg bh. kandidata za nagradu Oscar Američke filmske akademije.

Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS, a ceremonija dodjele jedan je od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u.

Film je svjetsku premijeru imao ove godine na Internacionalnom filmskom festivalu Karlovy Vary, gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija i Europa Cinemas Label. Uspješno je prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu u sklopu Takmičarskog programa, a bit će distribuiran u bh. kinima u septembru ove godine.

U ovom filmskom ostvarenju igraju Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Primož Petkovšek, Jasna Đuričić i Izudin Bajrović, autori scenarija su Alen Drljević i Zoran Solomun, a producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić. Montažu potpisuje Vladimir Gojun, a direktor fotografije je Erol Zubčević.

Članovi komisije, koju je ranije potvrdila Američka akademija, bili su Ines Tanović, Danis Tanović, Mustafa Mustafić, Nedžad Begović, Tina Šmalcelj, Redžinald Šimek, Ratko Orozović, Nermin Hamzagić i Predrag Solomun.

Udruženje filmskih radnika BiH već 15 godina kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Podsjeća se da je na kandidaturu Udruženja filmskih radnika 2001. godine nominiran film “Ničija zemlja” Danisa Tanovića, koji je u martu 2002. godine nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji strani film.

Mogućnost prijave, prema pravilima Američke akademije, imali su producenti s bh. dugometražnim filmovima koji su distribuirani u periodu od 1. oktobra 2016. do 1. oktobra 2017. godine u kinima BiH najmanje sedam dana zaredom, koji imaju DCP ili 35-milimetarske kopije filmova i koji su uglavnom na jeziku zemlje uime koje se kandidiraju, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.