Filozofski fakultet na dan ljudskih prava o Andre Bretonu

filozofski

Na Međunarodni dan ljudskih prava Filozofski fakultet u Sarajevu i Međunarodni centar za mir okupili su studente i nastavno osoblje na skupu koji su posvetili francuskom pjesniku i kritičaru Andre Bretonu (1896 – 1966).

U okviru tog programa postavljena je izložba posvećena liku i djelu Andre Bretona, a svjedoči o ljudskoj slobodi stvaralaštva.

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić poklonio je Filozofskom fakultetu izložbu Bretonovih portreta, izdanje časopisa “Dijalog” iz 1995. godine čiji je suizdavač taj centar. Međunarodni centar za mir darovao je i nešto od svojih izdanja te knjiga iz akcije “Srce Evrope”, koje su građani Italije poklanjali Sarajevu.

U uvodnom dijelu događaja nazvanog “120 godina od rođenja Andre Bretona” govorili su dekan Filozofskog fakulteta Salih Fočo i predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić. O Bretonu su govorili prof. dr. Vesna Kreho, doc. dr. Lejla Osmanović te doc.dr. Ivan Radeljković.

Andre Breton je glavni teoretičar nadrealizma. Prvu zbirku pjesama “Brdo smjernosti” objavio je 1919. godine, a iste godine osnovao je (s Louisom Aragonom i Philippe Soupaultom) reviju Litterature, u kojoj je 1921. tiskan njegov nadrealistički tekst “Magnetički prostori”, pisan zajedno sa Soupaltom. Godine 1924. objavio je prvi nadrealistički manifest.

Međunarodni dan ljudskih prava (10. decembar) obilježava se na dan potpisivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima 1948. godine kad je (bez razlika) priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost.