Francuzi oduševili Prijedorčane balkanskom tradicionalnom muzikom

bubamara francuska1

Na koncertu “Francuzi na balkanski način”, grupa “Bubamara” iz Rena, glavnog grada regije Bretanja, u prijedorskom pozorištu predstavila se interpretacijama tradicionalne narodne muzike Balkana, za šta su pobrali sve simpatije publike, koja ih je za svaku interpretaciju pozdravila ovacijama, javlja Anadolu Agency (AA).

Koncert su održali u utorak, a započeli su ga sevdalinkom “Kad ja pođoh na Bentbašu”, a tokom njegovog trajanja vokalni sastav i orkestar su izveli niz kompozicija iz bogatog fundusa narodne muzike s Balkana.

Grupa “Bubamara” osnovana je 2011. godine i broji 20 članova, među kojima su muzičari s akademskim obrazovanjem koji sviraju na muzičkim akademijama u svom gradu, prosvjetari u srednjim muzičkim školama, ali i oni koji nemaju formalno muzičko obrazovanje, ali su ljubitelji muzike.

“Tradicionalna muzika balkanskog područja liči mi na muziku iz Bretanje. Ona je jako dinamična, lijepi su ritmovi i melodije i jako su privlačni za strance, što se posebno odnosi na sevdalinke”, izjavio je za Anadolu Agency menadžer grupe Fabris Bison.

Njegova kćerka Melina, koja je klarinetistkinja i svira klasičnu miziku na jednoj od muzičkih akademija, rekla je da je oduševljena sevdalinkama i da ih sa zadovoljstvom svira.

Pjesme s Balkana pjevamo od srca

“Moguće je da kad mi izvodimo sevdalinke ne liče na njihovo autentično izvođenje, ali je sigurno da njih i sve ostale pjesme s Balkana pjevamo od srca”, rekla je ona.

Prijedorčanka Sanela Balić, nastavnica u muzičkoj školi u Renu, nazaslužnija je za promovisanje tradicionalne narodne muzike s Balkana u Bretanji i to uspješno radi već 11 godina.

Ona je 2006. godine kroz projekt uspostavila saradnju s Kulturno-umjetničkim društvom “Osman Džafić” iz Prijedora i nakon njihovog koncerta u Renu, gdje su se predstavili tradicionalnim folklorom i muzičkom baštinom naroda Bosne i Hercegovine, poraslo je interesovanje da se upoznaju s balkanskom tradicijom.

“Svaku pjesmu koju ih naučim, najprije im kažem s kojeg prostora potiče i šta govori i kako se pjeva. Mjesecima ih vježbamo i Prijedorčani su među prvima dobili priliku da čuju kako ih oni interpretiraju”, kazala je Balić.

Radionice s osnovcima

Ona svira harmoniku i tokom koncerta je rukovodila pjevačkom grupom i orkestrom.

Balić je podsjetila da je bila među organizatorima Muzičkog uličnog festivala u Prijedoru 2012. godine na kojem je učestvovalo 50 muzičara iz Rena.

Dodala je da su uspostavili saradnju i s Osnovnom školom Kozarc iz Kozarca, u kojem su u toku jučerašnjeg dana održane četiri radionice iz poznavanje muzike. Balić je naglasila da su uspostavili saradnju i s Muzičkom školom Savo Balaban iz Prijedora.

U uvodnom dijelu koncerta nastupili su hor KUD-a “Osman Džafić” , hor “Harmonija” iz Sanskog Mosta i grupa “Anemo”, čiji su članovi učenici prijedorske muzičke škole, koji su se predstavili s nekoliko pjesama, među kojima je najviše bilo sevdalinki.

Koncert grupe “Bubamare” završen je nastupom svih učesnika izvedbom sevdalinke “Karanfile cvijeće moje”.