Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba fotografija “Retrospektiva Toše Mitaševskog”

muzej_knjizevnosti_i_pozorisne_umjetnosti_bih

Izložba fotografija “Retrospektiva Toše Mitaševskog” bit će otvorena sutra u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Na izložbi su hronološki postavljene fotografije koje je Mitaševski izlagao na međuklupskim izložbama širom postjugoslavenskog prostora, počev od 1984. Na fotografijama se može pratiti, kako njegov lični razvoj kao fotografa, tako i trendovi u crno-bijeloj fotografiji tog vremena. Kao posebna cjelina iz osamdesetih godina izdvajaju se kolekcije Ohrid i Dojran, kao najviše nagrađivane kolekcije u tom periodu.

Fotografije koje su izložene se nalaze u privatnim kolekcijama. Ove fotografije su 1994. bile dio izložbe Pejsaži- Bosanske planine i makedonska jezera u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Tošo Mitaševski (27.04.1960. – 13.03.2016.) rođen je u Sarajevu, gdje je završio gimnaziju i diplomirao na Ekonomskom fakultetu.

Po završetku studija, Tošo Mitaševski je počeo raditi u novinsko-izdavačkoj kući „Revija press“ kao fotoreporter, a u ratu je radio za magazine „Žena 21“ i „Corridor“, te sarađivao sa dnevnim listom „Oslobođenje“, te drugim dnevnim i sedmičnim publikacijama. U periodu od marta do septembra 1993. godine nastala je izložba fotografija iz opkoljenog Sarajeva „Soba njenih uspomena“.

Osnovne teme i žanrovi u autorskoj fotografiji bili su mu rad sa modelima u enterijeru i eksterijeru, pejzaž, Tošo Mitaševski je bio član Asocijacije za umjetničku fotografiju Bosne i Hercegovine sa zvanjem Kandidat za majstora fotografije i član Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine.