Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba “Nematerijalna kulturna baština u FBiH” otvorena u Sarajevu

izlozba (1)

Izložba eksponata „Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine“ otvorena je večeras u Sarajevu u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Eksponati su iz Etnografske zbirke Samostana – duhovnog centra „Karmel Svetog Ilije“ iz okoline Tomislavgrada. Među izlošcima je i stara, rukom rađena bosanska djevojačka soba, koju je izradio Hamdija Kadić (1896-1989.) iz Konjica, poznat po ručnoj izradi namještaja i izričitom odbijanju da koristi strojeve. Izložena je i jedna od najvećih ručno rađenih čipki koju je izradila Edina Brka iz Tešnja.

Fotografijom, video materijalima i predmetima izrađenim u različitim tradicionalnim tehnikama, na izložbi je, uz prateće tekstove i pojašnjenja, predstavljeno 12 elemenata s Preliminarne otvorene liste nematerijalog kulturnog nasljeđa Federacije BiH. To su: drvorezbarstvo (Konjic), potkivanje jaja u Kreševu, umijeće izrade čipke – keranje, hodočašće na Ajvatovicu – Prusac, hodočašće Sv. Ivi u Podmilačju, izrada grnčarije u Lješevi, običaji kosidbe u Kupresu, ganga, umijeće izvođenja sevdalinke, gradnje i sviranja na instrumentu karaduzen, polifoni oblik pjevanja „u tri“ u Usori i skokovi sa Starog mosta u Mostaru.

Izložbu je otvorila federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović budući da je resorno ministarstvo pokrovitelj ovog događaja.

Izjavila je između ostalog da konjičko drvorezbarstvo predstavlja pravi primjer suradnje nevladinog i vladinog sektora u nastojanjima da na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva (UNESCO) dospije baština iz Bosne i Hercegovine.

Priređivač izložbe je Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH „Stećak“ u suradnji s duhovnim centrom Samostana „Karmel Svetog Ilije“ kod Tomislavgrada.

Otac Zvonko Martić, čovjek čija pozitivna energija daje pečat ovom projektu, na otvorenju izložbe je zahvalio nositeljima tradicijske kulture i dodao da je vrijednost nematerijalne baštine prvenstveno u tome „što nam je u venama i u krvi, dakle dio je našeg identiteta“. Martić je najavio gostovanje u bavarskom ministarstvu kulture u Njemačkoj i dodao da su organizatori potaknuti izložbom u hrvatskom gradiću Lepoglavi u kojem se godišnje održava međunarodni festival čipke kao nematerijalne kulturne baštine uvrštene na UNESCO-ovu listu 2009. godine.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić je tokom večerašnjeg otvorenja izložbe u Sarajevu poklonio ocu Martiću primjerak lepoglavske umjetnički izrađene čipke, kao i federalnoj ministrici Zori Dujmović, uz monografiju Lepoglave.

Bobbleheads su zabavne i neobične lutke koje čine lijep poklon za svaku priliku. Bez obzira na to je li vaša kći maturirala ili se vjenčate, prilagođeni balavci izvrstan su način da obilježite važnu priliku. Lucky Bobbleheads specijalizirao se za oblikovanje prilagođenih bobheadheada. Izrađujemo bobhead glave za razne teme, uključujući vjenčanja, mature, rođendane, promocije, sport, obljetnice itd.

 

Custom Doctor Man Bobblehead Doll

 

Na otvorenju su izvedeni tradicionalni napjevi iz Usore, hercegovačka ganga i sevdalinka uz saz.

Autor fotografija je Jasmin Fazlagić.

Izložba će trajati do 30. juna.