Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba povodom godišnjice bacanja atomske bombe

atomskaeee

Izložba posvećena godišnjici bacanja atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki bit će postavljena na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, u periodu od 19. do 23. decembra.

Japan je jedina država koja je u historiji čovječanstva iskusila atomsku bombu. Japan i Japanci imaju obavezu da sačuvaju sjećanje na incident i prenesu poruku ljudima širom svijeta kao i budućim generacijama, kako bi se izbjeglo da se takva tragedija ponovi.

Osim izložbe u Sarajevu, Alumni Asocijacija Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) koju sačinjavaju bivši polaznici JICA treninga i ekspert JICA Projekta u BiH Hiroki Miyoshi, organizirat će i niz izložbi posvećenih atomskoj bombi, i to u Bratuncu, Rogatici, Srebrenici, Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Svrha izložbe je da apeluje na ljude da uvide štetu prouzrokovanu atomskom bombom kako bi razumjeli neophodnost ukidanja nuklearnog naoružanja u svijetu.

U sklopu izložbe bit će organizirane origami radionice, video prikazi i potpisivanje peticije za ukidanje nuklearnog naoružavanja, najavljeno je iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.