Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba “Skojevka Minka” u novootvorenoj galeriji u sarajevskoj Skenderiji

Skojevka Minka

Projekcijom dokumentarnog filma i serijalom fotografija “Skojevka Minka” Imrane Kapetanović večeras je, u Privrednom gradu Centra Skenderija, otvorena galerija “Kreativni butik”.

Posvetila ih je svojoj baki Minki koja danas slavi 90. rođendan, a po riječima autorice to je subjektivna intimna priča. Izložbu čini 21 fotografija nastale u posljednjih desetak godina, a film je snimljen prije četiri godine.

– Film je zapravo pogled moje bake na fotografiju jer je ona iz imućne obitelji i kao tinejdžerka imala je svoj fotoaparat. Taj njen put, kako je ona koristila taj fotoaparat, poveznica mene i nje prikazani su u filmu – kazala je.

Izložba je nastala u produkciji Udruženja Hava, a finansijski je potpomognuta od Fondacije za muzički, scenske i likovne umjetnosti iz Sarajeva.

Sabina Begović – Ćorić je predsjednica Udruženja Hava koje već šest godina priča lijepe ženske priče o hrabrim i ženama koje su inspirativne.

– Imrana je donijela priču o ženi koja je nama inspirativna, svojoj baki Minki. Prostor galerije smo opremili, a naša ideja je da ga ustupamo besplatno mladim umjetnicama iz različitih oblasti djelovanja ali i umjetnicima koji pričaju ženske priče tj. priče o ženama – kazala je.

Večerašnjem događaju prisustvovala je i slavljenica koja se za novinare prisjetila svog djetinjstva i života za koji kaže da je bio dobar.

– Život mi je bio stvarno dobar jer smo imali trikotažu, radnju u Saračima. Bilo nas je petero djece. Ja sam bila najstarija od njih, ostala sam živa jedino ja – kazala je. S ponosom ističe da ima sedam unuka i četvero praunuka (uskoro i peto).

Minka je skojevka, u tašni nosi Titovu (Josip Broz) fotografiju. Ostala je, kaže, privržena onome što je voljela, ne može to zaboraviti. Prati trenutna dešavanja, nije zadovoljna situacijom, a mladim ljudima ne zna zapravo šta bi rekla.

– Ne znam šta bih im rekla, posla nemaju … – kaže ona.

Izložba “Skojevka Minka” bit će postavljena mjesec dana u galeriji “Kreativni butik“, koja se nalazi u Privrednom gradu Centra Skenderija.