Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba u Muzeju Istočne Bosne: Predstavljeni biseri tuzlanskih umjetnika

izlozba ib

U Muzeju Istočne Bosne u Tuzli danas je otvorena izložba pod nazivom ”Tuzlanski umjetnici kroz vrijeme”, a izložena su djela umjetnika koji su rođeni ili su radili u ovom gradu, a ostavili su nemjerljiv trag u kulturi Tuzle, javlja Anadolu Agency (AA).

Izloženi su odabrani radovi kojima Muzej raspolaže, kao i sve tehnike kojima su umjetnici radili te dokumentarni dio o umjetnicima koji su doprinijeli da ovaj grad u vrijeme kada su radili postane središte kulturnih zbivanja.

”Svaki od njih ostavio je pečat u kulturi ovog grada. Imamo tri umjetnika rođena krajem 19. vijeka, a to su Đorđe Mihailović, kao prvi bh. akademski slikar, inače rođen je, živio je i umro je u Tuzli, zatim Todor Švrakić i Kosta Hakman. Također, u 20. vijeku rođeni su Franjo Leder, Ismet Mujezinović, Mensur Dervišević, Memo Suljetović, Dragiša Trifković i Zdravko Novak. Nažalost, svi osim Novaka nisu među nama”, kazala je Vesna Isabegović, muzejska savjetnica, te dodala da muzejski fundus raspolaže sa oko 500 djela navedenih umjetnika.

U Tuzli su još rođeni ili su radili i Adela Ber, prva bh. školovana likovna umjetnica, Mehmed Suljetović te Haim James Pinto i Krsto Hegedušić.

Novak, koji je u Tuzli rođen 1934. godine i danas radi, navodi da mu je čast da se njegova djela našla među imenima velikih slikara.

”Ovdje su biseri pravih tuzlanskih umjetnika koje mi ne poznajemo ili malo znamo o njihovim radovima. Drago mi je da je ova izložba postavljena, a moj poziv živućim kolegama je da daju svoja djela ovoj ustanovi jer sa tim slikama i oni ostaju živi”, naveo je Novak, dodajući da do sada nije primijetio da se Grad brine o ovoj ustanovi.

Novak je podijelio i svoja sjećanja iz prošlog stoljeća o druženju sa kolegama.

”Ismet (Mujezinović, op.a) je bio moj komšija i bio sam upoznat s njegovim radom. Bio je dobar, veliki umjetnik i veliki čovjek, a djeci je uvijek davao šećerke. Bio je čovjek revolucije, a smatra se i jednim od najvećih crtača ovog podneblja. Svako vrijeme donosi nešto svoje, umjetnici nestaju i pojavljuju se novi. Ismet je često sjedio u starom Bristolu. Bili su tu i Dragiša i Memo. Memo je dolazio kod njega na partije šaha. Oni su bili uvijek među ljudima, u kafani, u priči i u svemu”, zaključuje Novak.

Izložba se može pogledati do 2. oktobra.