Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jedinstveni obrazovni program Nevid Teatra kreće na turneju

nevid teatar

Obrazovna – interaktivna predstava za djecu „Čudesni kontinenti“, Nevid teatra iz Banjaluke, biće izvedena u ponedjelјak, 28. maja u JU “Centar za kulturu” u Stanarima.

Ovim izvođenjem, Nevid teatar započinje ovogodišnju turneju koja će biti realizovana od 28. maja do 15. juna u Stanarima, Kotor Varošu, Rudom, Foči, Han Pijesku, Novom Gradu, Krupi na Uni, Ribniku, Bileći i Ljubinju.

Predstava slijedi principe savremenog teatra pokreta i namijenjena je djeci uzrasta od tri do devet godina. Dio je obrazovnog programa Nevid teatra – NT 2018 koji istražuje nove teritorije u obrazovnom pristupu učenja djece predškolskog i maloškolskog uzrasta.

Ovaj program obuhvata izvođenje autorske interaktivne – obrazovne predstave „Čudesni kontinenti“, održavanje autorskih kreativnih interaktivnih radionica i predavanje na temu „Uticaj interaktivne predstave u razvoju kreativnog mišlјenja kod djece još u najranijem djetinjstvu“.

Biće realizovan od 28. maja do 15. juna 2018. godine u Stanarima (JU “Centar za kulturu”), Kotor Varošu (JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”), Rudom (JU „Dom kulture Rudo“), Foči (Gradsko narodno pozorište Foča, JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“, Muzej Stara Hercegovina Foča), Han Pijesku (JU „Dom kulture“ i JU OŠ “Milan Ilić – Čiča Šumadijski“), Novom Gradu (JU “Kulturno – obrazovni centar Novi Grad”), Krupi na Uni (JU OŠ “Branko Ćopić”), Ribniku (Omladinski dom Previja), Bileći (JU „Dom kulture Bileća“) i Ljubinju (JU Narodna biblioteka “Dr Ljubo Mihić”).

Prošle godine u sklopu programa, od 04. do 16. decembra, Nevid teatar je posjetio Kostajnicu, Kozarsku Dubicu, Kneževo, Šipovo, Jezero, Lopare, Uglјevik, Brod, Derventu i Modriču.

Autorska predstava Nevid teatra „Čudesni kontinenti” pristupa djeci na jedinstven i interaktivan način. Govori o zlom zemlјoposjedniku Vlastimiru Prigrabiću koji želi da na mjestima dječijih igrališta izgradi betonske zidove i zgrade. Suprostavlјaju mu se Štuc i Muc iz organizacije „Dijete za bombonu“. Objašnjavaju djeci da samo uz njihovu pomoć mogu da pobijede Vlastimira, te zajedno kreću na putovanja po svim kontinentima, posjećujući brojna neobična mjesta.

Predstava, u svakoj opštini, počinje u 11 časova i 55 minuta i traje 45 minuta.

Nakon izvođenja predstave biće održane dvije dramske kreativne radionice u trajanju do 30 minuta zavisno od uzrasta djece. Prva radionica je namijenjena za uzrast djece od tri do četiri godine starosti, a druga za uzrast djece od pet do šest godina starosti. Djeca će imati priliku da se upoznaju sa osnovama dramskih igara i tehnika, neverbalne i verbalne komunikacije, kroz čudesni svijet fantazije u kojem se izražava osjećanjima i idejama. Svi učesnici dramskih kreativnih radionica vođeni su od strane glumca/animatora da zamišlјaju, razmišlјaju i prikazuju iskustveno stečeno znanje. Smještanje u samo središte avanture stvara se pomoću osnovnih dramskih elemenata: pantomime, kreativnih pokreta, verbalnih izraza, vođene mašte, priče, zamišlјenog putovanja, improvizacije.

Prva radionica počinje u 13 časova i 55 minuta, a druga u 14 časova i 55 minuta.

I na kraju jednodnevnog programa, u svim navedenim opštinama, možete poslušati predavanje na temu „Uticaj interaktivne predstave i dramskih kreativnih radionica u razvoju kreativnog mišlјenja kod djece još u najranijem djetinjstvu“. Na predavanju će se govoriti o načinima i metodama rada sa djecom predškolskog i maloškolskog uzrasta i o uticaju interaktivne predstave na razvoj kreativnog mišlјenja. Predavanje ima za cilј da približi osnovne pretpostavke, metodologiju i tehnike dramskih igara, kako bi vaspitačima/pedagozima olakšao primjenu u svakodnevnom radu sa djecom.

Namijenjeno je za sve koji su zainteresovani za vaspitno – obrazovnu teoriju i praksu, počinje u 15 časova i 55 minuta i traje 40 minuta.

Sufinasijer ovog projekta je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ulaz na sve događaje je besplatan.

Raspored izvođenja po opštinama

Stanari, ponedjeljak, 28.05.2018.
Mjesto izvođenja: JU “Centar za kulturu”

Kotor Varoš, utorak, 29.05.2018.
Mjesto izvođenja: JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”

Rudo, četvrtak, 31.05.2018.
Mjesto izvođenja: JU “Dom kulture Rudo”

Foča, petak, 01.06.2018.
Mjesto izvođenja: Gradsko narodno pozorište Foča
Mjesto izvođenja radionica: JU Dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj”
Mjesto održavanja predavanja: Galerija Muzeja Stara Hercegovina Foča

Han Pijesak, ponedjeljak, 04.06.2018.
Mjesto izvođenja predstave: JU “Dom kulture”
Mjesto izvođenja radionica i predavanja: JU OŠ “Milan Ilić – Čiča Šumadijski“

Novi Grad, utorak, 05.06.2018.
Mjesto izvođenja: JU “Kulturno – obrazovni centar Novi Grad”

Krupa na Uni, srijeda, 06.06.2018.
Mjesto izvođenja: JU OŠ “Branko Ćopić”

Ribnik, četvrtak, 07.06.2018.
Mjesto izvođenja: Omladinski dom Previja

Bileća, četvrtak, 14.06.2018.
Mjesto izvođenja: JU “Dom kulture Bileća”

Ljubinje, petak, 15.06.2018.
Mjesto izvođenja: JU Narodna biblioteka “Dr Ljubo Mihić”