Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koc: Zemaljski muzej je dragulj BiH

koc zemaljski 1

Zemaljski muzej BiH je dragulj i nadamo se da će u najkraćem roku ova zgrada izgledati onako kako zaslužuje, poručio je danas u Sarajevu ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc i koordinator Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) za BiH Omer Faruk Alimci posjetili su danas Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine. O stanju u Muzeju goste je informisao direktor Mirsad Sijarić.

Prema riječima ministra Osmanovića, današnja posjeta je organizovana nakon njegovog razgovora s abasadorom Kocom i koordinatorom TIKA-e Alimcijem. Cilj je vidjeti na koji bi se način TIKA mogla uključiti u rekonstrukciju zgrade Muzeja.

“Obzirom da je direktor Zemaljskog muzeja TIKA-i već uputio neke projekte u pogledu da se izvrši rekonstrukcija stolarije Zemaljskog muzeja, očekujemo da se TIKA uključi s te strane”, rekao je Osmanović, dodavši kako je ova podrška neophodna budući da budžet Zemaljskog muzeja nije u mogućnosti da to pokrije.

Ambasador Turske u BiH Koc istakao je kako je na poziv ministra Osmanovića danas došao u posjetu Zemaljskom muzeju, zajedno s koordinatorom TIKA-e.

“BiH i Turska u svojim bilateralnim odnosima veoma veliki značaj pridaju njegovanju upravo ovih kulturnih, historijskih i drugih aspekata u našim odnosima. Turska je i do sada podržavala projekte rekonstrukcije raznih monumenata, raznih prostora koji pripadaju ovom kulturno-historijskom naslijeđu. Ovdje smo da vidimo i da na ovaj način damo podršku očuvanju kulturnog i historijskog blaga u BiH”, rekao je Koc.

Rekao je kako je plan da danas obiđu muzej i vide koje su to potrebe muzeja, te da se te informacije proslijede relevantnim institucijama, koje će kasnije biti razmotrene.

“Dijelimo mišljenje da je ova zgrada, i sve ono što ona znači, sve ono što se u njoj čuva, dragulj i blago BiH. Nadamo se da će izgledati onako kako bi trebala da izgleda, što je prije moguće”, poručio je Koc.

Na kraju je dodao kako je dogovoreno da jedan od stručnjaka Zemaljskog muzeja ide na obučavanje u Tursku u određenim oblastima.

Govoreći o aktuelnom stanju u ovoj ustanovi, direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić je istakao kako je prije svakog rada na značajnijim projektima u Muzeju, neophodno da se riješi dosta infrastrukturnih problema.

“Druga stvar je da želimo da zaposlimo mlade ljude na pozicijama koje su upražnjene. Paralelno s tim, moramo riješiti pitanja dugovanja, statusa, pravih poteškoća, na to ne možemo previše uticati, ali trudimo se da poslom ukažemo da je institucija i bitna i da ne može biti prepuštena sama sebi”, rekao je Sijarić.

Dodao je kako se trenutno radnicima duguju dvije godine, zadnja plata im isplaćena je za oktobar 2014. godine.

“Mi se nadamo da će se TIKA uključiti u dva projekta. Jedan je postava ‘BiH u praistorijsko doba’, a druga je obnova dijela depoa na Odjeljenu za etnologiju. To su zaista veliki iznosi, želimo to uraditi na način koji će biti dugotrajan da bude pravo rješenje. TIKA je finansijski sposobna da to izvede. Nadam se da će u to biti uključeni punim srcem. Oni su za sada dobili fazu projekta obnove stolarije, to je na razmatranju u Ankari”, rekao je Sijarić.

Naglasio je kako samo obnova i djelimična promjena na zgradi Odjeljenja za arheologiju košta 425.000 KM. Kako je kazao, radi se o ogromnom objektu, koji je zaštićeni Nacionalni spomenik, stoga sve mora biti urađeno autentično.