Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Kozara etno” spoj kulturnog identiteta i modernog

Kozara etno

Trinaesti Festival “Kozara etno” bit će održan od 30. juna do 3. jula ove godine u potkozarskom selu Piskavica i na tvrđavi “Kastel” u Banjoj Luci.

Na toj manifestaciji predstavit će se učesnici iz osam zemalja, Poljske, Grčke, Srbije, Etijopije, Slovenije, Bjelorusije, Bugarske i BiH, među kojima i Radničko kulturno-umjetničko društvo “Proleter”, Sarajevo, potvrdio je u razgovoru za Fenu viši stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Banje Luke (TOBL) Mladen Šukalo.

Prva dva dana festival će biti održan u potkozarskom selu Piskavica, a zatim se “seli” u centar Banje Luke na ljetnu pozornicu Tvrđave “Kastel”.

Na otvaranju “Kozara etno” festivala bit će predstavljeni učesnici ove manifestacije s fokusom na tradicionalne plesove, birat će najljepše narodne nošnje, a kulturni identitet bit će predstavljen i kroz tradicionalnu gastronomiju, rukotvorine, te promotivni materijali.

Drugog festivalskog dana bit će predstavljena kozarska kultura s tradicijom i običajima.

-Publici će biti predstavljene tipične scene iz života i dnevnih poslova etno kozarskog čovjeka, kao i običaj ‘prosidba’ potkozarskog kraja. U skladu sa temom bit će organizovani performansi i izložbe, rekao je Šukalo.

Takmičenje u izvornom pjevanju (ojakača) i sviranju (tambura trožica) sa područja Kozare pratit će i ocjenjivati i stručni žiri.

Planirano je i da bude održan stručni seminar o temi „Pjesme, igre i običaji Kozare, Grmeča i Janja“, kao i takmičenje u tradicionalnoj disciplini „bacanje kamena s ramena“.

Šukalo ističe da je u festival uvršten i dio programa “Kozara ethno fusion”, spajanje izvornog i modernog, a ove godine će se na “Kastelu” predstaviti Narodni orkestar RKUD “Proleter” (Sarajevo), a zatim “Shazalakazoo” (Beograd).

-Cilj nam je da privučemo mlađu i urbaniju publiku, koja bi se zainteresovala za izvorno kulturno naslijeđe, jer njegova upotreba u moderalno doba igra značajnu ulogu i u umjetnosti. Sama manifestacija ‘Kozara etno’ zamišljena je da kroz promociju i ponovno ‘oživljavanje’ kulturnog identiteta, gastronomiju i sve druge elemente gradimo turističku ponudu, istakao je Šukalo za Fenu.