“Ljubav na prvi pogled” pobjednik “Dalmacija film festivala” u Omišu

Источно Сарајево – филм
Aleksandra Mitrić

Kratki film “Ljubav na prvi pogled” reditelja Marka Plejna, koji je 2014. godine na Međunarodnom filmskom festivalu “Prvi kadar” u Istočnom Sarajevu osvojio glavnu nagradu, pobjednik je “Dalmacija film festivala” u Omišu.

Umjetnički direktor i selektor Međunarodnog filmskog festivala “Prvi kadar” Aleksandra Mitrić Štifanić kaže da je kao nastavak saradnje, započete prošle godine u Omišu, i ove godine je u okviru “Dalmacija film festivala” u Pirovcu prikazan izbor najboljih filmova sa filmskog festivala u Istočnom Sarajevu.

“Promocijom filmskih ostvarenja našeg festivala, promovisani su i grad Istočno Sarajevo i Republika Srpska, kao važne destinacije filma i filmske umjetnosti”, rekla je Štifanićeva Srni.

Ona je dodala da se “Dalmacija film festival” ove godine održava u Pirovcu, gdje su projekcije održane od 12. do 14. avgusta, a potom i u Omišu od 19. do 21. avgusta.

Prema njenim riječima, u okviru programa ovog festivala biće prikazano 13 filmskih ostvarenja sa “Prvog kadra”.

“Na ovaj način `Prvi kadar` saradnjom sa festivalima u regionu nastoji da formira jedinstven kulturni prostor bivše Jugoslavije, kako bi se stvorili uslovi za razvoj kinematografije zemalja regiona”, rekla je Štifanićeva.

Ona je najavila da će “Prvi kadar” saradnju sa “Dalmacija film festivalom” ozvaničiti potpisivanjem memoranduma o saradnji, u okviru 11. “Prvog kadra” koji će biti održan od 5. do 10. novembra u Istočnom Sarajevu pod motom “Pravi kadar”.

“Kroz moto festivala stavljamo fokus na izbor najboljih svjetskih dokumentarnih i kratkih igranih filmova koje će publika ove godine imati priliku da vidi, ističući visok kvalitet festivalske selekcije, ali potvrđujući i značaj samog festivala u promociji pravih vrijednosti filmske umjetnosti”, naglašava Štifanićeva.

Međunarodni filmski festival “Prvi kadar” jedan je od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u BiH, čiji je cilj promovisanje filmske umjetnosti autora iz cijelog svijeta i afirmacija domaćeg filmskog stvaralaštva.

“Jedanaest festivalskih izdanja, veliki broj autora koji su zainteresovani za učešće, dokazuje da je festival u Istočnom Sarajevu prepoznat među umjetnicima širom svijeta kao važan i prestižan filmski događaj”, istakla je Štifanićeva.

Prema njenim riječima, bogat takmičarski i prateći program visokog umjetničkog kvaliteta, edukativne projekcije, filmska škola “Prvog kadra” sa DokMasterKlas predavanjima, edukativnim projekcijama i radionicom animiranog filma, izložbe, promocije knjiga iz oblasti filmske umjetnosti, brojni gosti iz svijeta filma, dokaz su da se festival iz godine u godinu širi, obogaćuje sadržaj i program.

Štifanićeva kaže da je u toku selekcija filmova za takmičarski i prateći program festivala, te da će ove godine akcenat biti na umjetničkom dokumentarnom filmu, sa osebnom pažnjom na Program domaćih dokumentarnih filmova “U fokusu”.

“Dio programa studentskih filmova biće selektovan na Sarajevo film festivalu, gdje sam angažovana kao član žirija u selekciji studentski film iz BiH i na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, gdje će se birati ostvarenja za večernji program igranih filmova. Prisustvo na ovim festivalima stvara čvrstu vezu i platformu za razvoj filmske industrije u regionu”, naglasila je Štifanićeva.