Mostar u znaku Street Arts festivala

Mosrae

U gradu na Neretvi proteklih dana vlada kreativna atmosfera za koju su zaslužni umjetnici 6. Street Arts festivala, čija je prva etapa započela u srijedu. Napuštena nekadašnja kasarna na Konaku gdje se nalazi Građevinska škola, počela je poprimati novi izgled. Mostarski umjetnik Damir Mumbašić kao i umjetnici iz Ljubljane Lo Milo i Squis oslikavaju murale na toj lokaciji gdje se također održavaju izložbe u novonastaloj Galeriji Soba i popratni programi. Nekada napušten i zapušteni Konak postaje transformiran umjetničkim intervencijama.

– Otkako je prostor oko naše škole na Konaku uređen i odiše stvaralačkom energijom, počeli smo s profesoricom održavati praktične aktivnosti u sklopu nastave. Prije ovdje nismo provodilo toliko vremena iako je škola blizu, kazala je jedna od učenica.

Na ulici su se također pojavile djevojke koje izvode performanse na svili. Umjetnica Nikolina Komljenović izvela je performans na svili u zraku u dvorištu Stare biblioteke. Članice ASPK Neretva također su iznenadile brojne prolaznike svojim akrobacijama koje će izvoditi tokom trajanja cijelog festivala.