Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Mostarske kiše” obilježavaju 20. godišnjicu uspješnog djelovanja

Stari most
Stari most2

U okviru programa obilježavanja 14. godišnjice rekonstrukcije Starog mosta, Umjetničko društvo “Mostarske kiše” održat će u ponedjeljak, 23. jula, jubilarni koncert kojim će obilježiti 20. godišnjicu uspješnog djelovanja.

Po riječima voditeljice Mostarskih kiša Amre Dugalić, dan ranije, 22. jula, održat će se izložba “Ljubav kroz kapljice kiše” koja će predstaviti samo jedan kratki osvrt svih dešavanja u proteklih dvadeset godina tog društva.

Govoreći o najavljenom koncertu, Dugalić je kazala kako će na njemu, uz brojne goste, nastupiti i “Male mostarske kiše”, kao i mladi talenti koji su potekli iz radionica Mostarskih kiša, među kojima i Anid Čušić, Selma Repeša, Dino Memić, Selma Droce te mnogi drugi.

Po riječima dugogodišnjeg novinara i publiciste Šemsudina Serdarevića, danas su Mostarske kiše respektabilan sastav, koji, za razliku od ranijeg perioda, njeguje internacionalni program i uključuje pjesme sa svih kontinenata.

– To je novina koja je mnogo bitna i koja pečati njihov repertoar i ugled, ne samo u Gradu Mostaru nego i u cijelome svijetu – kazao je Serdarević na konferenciji za novinare.

Dodao je kako spomenuta izložba, koja će biti upriličena u povodu obilježavanja jubileja, predstavlja dokumentarnu građu koja je priređena s intencijom da se vizualno predstavi presjek dvodecenijskog djelovanja Mostarskih kiša.

– Iako je obim izloženih eksponata, fotografija, plakata, novinskih isječaka i ostale građe reduciran zbog raspoloživog prostora, on ipak u velikom mjeri može pružiti sliku o uzletima Mostarskih kiša koje su svojim upornim radom ispisale blistavu etapu u kontinuitetu svog djelovanja – ocijenio je Serdarević.

Svojim reprezentativnim koncertom Mostarske kiše žele dati svoj doprinos obilježavanju izuzetno važnog događaja u novijoj istoriji grada, dodao je Serdarević.

– Muzikom kao univerzalnim govorom ponajbolje se komunicira i potvrđuje zajednička ideja građenja pomirenja i trajnog mira, ne samo na lokalnom nego i na regionalnom nivou, a poruke koje ‘Kiše’ odašilju preko koncerta mogle bi se sažeti u jedinstveni slogan ‘za sretniju i prosperitetniju budućnost svih naroda’ – poručio je Serdarević.

Izložba “Ljubav kroz kapljice kiše” nit će otvorena u nedjelju u 20 sati u Centru za kulturu Mostar, dok će jubilarni koncert biti održan u ponedjeljak na platou ispod Starog mosta, s početkom u 21:30 sati.